In Nieuw-Zeeland wonen meer rugbyspelers dan mensen

25/10/2023

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Ondanks de inflatie van de haka boezemt het Nieuw-Zeelands rugbyteam de tegenstander nog altijd ontzag in.

Nieuw-Zeeland staat komende zaterdag in de finale van het WK rugby. Ondanks inflatie van de haka – het ritueel wordt tegenwoordig ingezet als teambuildingoefening bij de meest suffe bedrijven – boezemen de oerkreten en agressieve danspassen de tegenstander nog altijd angst in. De oorspronkelijke Maori-bevolking gebruikt de haka als ontvangstceremonie bij bruiloften, begrafenissen en feesten, waarbij de ingeboezemde angst vooral dient ter voorbereiding op het fenomeen kringverjaardag.

Zoals veel landen, waaronder rugbyfinaletegenstander Zuid-Afrika, worstelt Nieuw-Zeeland met zijn koloniale geschiedenis. De Maori willen dat het land wereldwijd bekend komt te staan als Aotearoa; veel Europeanen en Amerikanen kennen het gebied als Middle Earth. Abel Tasman uit oud-Groningen ontdekte het land ongeveer een millennium na de oorspronkelijke bewoners en noemde het Nova Zeelandia, een titel waar Wolter Kroes wel iets mee kan. Het waren de Britten die de verdere naamgeving op zich namen en de zuidelijkste hoofdstad ter wereld op North Island stichtten.

Door de afgelegen ligging, maar liefst 130 pagina’s verwijderd van Nederland als we goed in onze atlas kijken, is Nieuw-Zeeland dunbevolkt. Er wonen meer rugbyspelers dan mensen. Dat wordt zaterdag eens te meer duidelijk.

Oppervlakte 91 keer Zeeland

Ligging Zo ver dat het regelmatig van kaarten afvalt

Hoofdstad Wellington

Aantal kiwi’s (inwoners) 5 miljoen

Aantal kiwi’s (vogels) 70.000

Aantal kiwi’s (fruit) ruim 2 miljard per jaar

Aantal schapen 25 miljoen

Aantal slangen 0

Vlag Die van Australië, maar dan met vier sterren

Reden om Nieuw-Zeeland te bespreken We durven onze vingers in deze nieuwe rubriek pas volgende week te branden aan een land in het Midden-Oosten

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen