Diplomatieke onschendbaarheid is heilig in Ecuador, tot het niet meer uitkomt

15/4/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Ecuador zorgde voor unieke eensgezindheid op het Zuid-Amerikaanse continent door een ambassade te bestormen.

Ecuador heeft er weer alles aan gedaan om in het middelpunt van de aarde te staan. Afgelopen week bestormden commandotroepen de Mexicaanse ambassade om de veroordeelde voormalige vicepresident Jorge Glas tegen diens zin met zijn vaderland te herenigen. Een grove schending van de heilige diplomatieke onschendbaarheid, uitgerekend door het land dat ene Julian Assange ooit uitnodigde voor een tien jaar durend logeerpartijtje in Londen.

Het incident leidde tot unieke eensgezindheid op het Zuid-Amerikaanse continent. Extreem-linkse, extreem-rechtse en extreem corrupte regeringsleiders spraken er unaniem schande van. Extreem visionair, want het is bepaald niet ondenkbaar dat zij na hun politieke carrière zelf een schuilplaats in de ambassadewijken van hun hoofdsteden nodig zullen hebben.

Ecuador is gezegend met een rijke verscheidenheid aan flora en fauna, vraag maar aan Charles Darwin als je hem in het hemelse paradijs van de Schepper tegenkomt. Helaas groeien ook de cocabladeren rond de evenaar uitzonderlijk goed. De geëvolueerde drugshandel heeft het afgelopen jaar geleid tot een enorme toename van geweld tegen een niet-natuurlijke selectie van politici. Hoe illegaal zijn arrestatie ook was, Jorge Glas kan de confrontatie met een groep zwaarbewapende mannen in ieder geval nog navertellen.

Grenst niet aan Brazilië

Net zoveel inwoners als Nederland

Net zo groot als Italië

Net zo’n vlag als Colombia, Venezuela

Hoofdstad Quito, 2.850 meter boven NAP

Beroemd afhankelijk gebied Galapagoseilanden

Galapagospinguïn Enige pinguïnsoort boven de evenaar

Nationale vogel Desondanks de Andescondor

Hoogtepunt Hoogste berg ter wereld, gemeten vanaf middelpunt aarde

Dieptepunt 10 x failliet gegaan

President Daniel Noboa (35)

Jongste president Juan José Flores (30), grondlegger van de republiek

Jongste burgemeester Doodgeschoten

Hoogste plek in Nederlandse Top 40 8ste (1997)

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio