Een gegeven olifant kijk je niet in de slurf, vindt de Botswaanse president Masisi, ook 20.000 stuks niet

8/4/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Botswana kan de Botswaanse natuurbescherming heel goed zelf af, is de boodschap aan Duitsland.

Duitsland ‘dreigt’ een cadeau te krijgen. 20 duizend olifanten. Mit lieben Grüßen uit Botswana, thuisland van eenderde van alle olifanten ter wereld. De gift is een reactie op het Duitse voornemen om de import van jachttrofeeën aan banden te leggen. Weigeren is geen optie, aldus de Botswaanse president Masisi. Een gegeven olifant mag je niet in de slurf kijken.

Hoewel de Duitse kinderboerderijen al kijken naar uitbreidingsmogelijkheden, kan deze schenking nog voorkomen worden. Door, volgens Masisi, de Botswaanse natuurbescherming over te laten aan Botswana. Het land kampt al een tijdje met olifantenoverlast door olifantenoverbevolking. De jacht op deze grote grazers is sinds 2019 weer toegestaan, nadat een eerder verbod een heuse bevolkingsexplosie teweeg had gebracht.

Botswana heeft niet dagelijks felle woordenwisselingen met Europa. Het is het minst corrupte land van Afrika en scoort op democratisch bestuur hoger dan België of Italië. De postkoloniale omwenteling is in Botswana bijzonder succesvol verlopen, wat het tot een van de rijkste Afrikaanse landen maakt. Met dus een zeer bijzonder geopolitiek pressiemiddel. Waar andere boze landen vooral dreigen om te stoppen met het leveren van goederen of grondstoffen, dreigt Botswana juist met export.

Oppervlakte 14 keer Nederland

Aantal inwoners Nog geen 3 miljoen

Aantal olifanten 130.000

Hoofdstad Gaborone

Grootste etnische groep en taal Tswana

Langste grens 1969 kilometer, met Zuid-Afrika

Kortste grens 150 meter, met Zambia

Enige vierlandenpunt ter wereld Eigenlijk twee drielandenpunten op 150 meter afstand

Duurste exportproduct Diamant

Grootste exportproduct Olifant

Vlag Prototype van het nieuwe Oreo-koekje

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen