Tadzjikistan, een land met de vorm van een prachtig stuk gember

1/4/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Poetins potje Cluedo eindigde onverhoopt in Tadzjikistan.

In Tadzjikistan zijn negen verdachten opgepakt in verband met de recente aanslagen in Moskou. Het is het voorlopige sluitstuk van de zoektocht naar daders, waar Poetin een heus potje Cluedo van heeft gemaakt. En dat terwijl de schuldigen koste wat kost bekend wilden worden.

Het lijkt de wereld op zijn kop. Waar je vroeger op het schoolplein moeite had om te bewijzen dat je iets níét had gedaan, moeten islamitische terreurgroepen hun best doen om Rusland te overtuigen dat zij wél de schuldigen zijn. De Russische regering probeert tegelijkertijd de aanslagen in de schoenen van Oekraïne en het Westen te schuiven, maar ­de buigzaamheid van de waarheid kent grenzen.

Tadzjikistan is het armste oud-Sovjet-land. Het is dus niet gek dat IS, in dit geval de Centraal-Aziatische tak ISIS-K, er met succes jihadisten ronselt. Toch doet president Emomalii Rachmon er alles aan om de militante islam de kop in te drukken.

Zo zijn lange baarden verboden en mogen meisjes geen hijab dragen op school. Het is voor minderjarige Tadzjieken zelfs helemaal verboden om religie te belijden in het openbaar, en Tadzjieken jonger dan 35 mogen niet naar Mekka voor de hadj. Dat veel leeftijdgenoten dan maar onrust gaan stoken in Syrië, Irak of Rusland, kan al helemaal niet de bedoeling zijn.

Oppervlakte 3,5 keer Nederland

Aantal inwoners 0,5 keer Nederland

Vorm Een prachtig stuk gember

Hoofdstad Doesjanbe

Oude naam hoofdstad Stalinabad

Favoriet exportproduct Meloenen

Favoriet gebouw Reusachtig watermeloenvormig theehuis

Hoogtepunt Op drie na hoogste vlaggemast ter wereld

Toeristisch hoogtepunt Pamir Highway

Hoogste punt 7.495 meter

Komt niet uit Tadzjikistan Tzatziki

Nationaal schoonheidsideaal Unibrow

Vlag Pan-Iraans rood, wit en groen

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio