Ethiopië moet heel wat overhebben voor een beetje zon, zee en strand

10/1/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Ethiopië heeft Somaliland bereid gevonden een stukje kustlijn af te staan.

‍

Ethiopië wil toegang tot de zee. Het land verloor deze toegang in 1993 met de onafhankelijkheid van Eritrea, ooit de Ethiopische Costa. Nu trekt Ethiopië de diplomatieke trukendoos open in de zoektocht naar een stukje kustlijn. Het heeft Somaliland, een afvallige provincie van Somalië, bereid gevonden om een stuk land met kust af te staan voor een kleine tegenprestatie: als eerste land ter wereld de onafhankelijkheid van Somaliland erkennen.

‍

Het is een gewaagde zet van Ethiopië. Een verbinding met de zee tegen de prijs van regionale verdeeldheid. Je moet als land wat overhebben voor een beetje zon, zee en strand.

‍

Dwars door Ethiopië loopt de Grote Slenk, een vallei die ontstaat door het uiteenbewegen van tektonische platen. Deze is bijna vijftig keer groter dan onze eigen Roerdalslenk en is de vindplaats van miljoenen jaren oude fossielen van primitieve mensensoorten. Enkele nog levende exemplaren van deze vroege mensachtigen vind je juist weer in de Roerdalslenk.

‍

Door de plaattektoniek liggen het westen en het oosten van Ethiopië in de geologische toekomst elk op een ander continent. Dan heeft het land dus alle toegang tot de zee die het maar wil. Het is bovendien een goed moment voor Somalië om Ethiopië terug te pakken, door een van de helften over te halen tot onafhankelijkheid.

‍

Oppervlakte 25 keer Nederland

Ligging Niet aan zee

Hoofdstad Addis Abeba

Aantal inwoners 130 miljoen

Vlag Groen-geel-rood met een mikadospel in het midden

Schenkt de wereld Koffie

Schenkt Egypte 80 procent van het Nijlwater

Schenkt Nederland Sifan Hassan

Andere landen met nét geen kustlijn Bolivia, Swaziland, San Marino, Moldavië

Landen met nét wel een kustlijn Jordanië, Bosnië en Herzegovina, Slovenië, Democratische Republiek Congo

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen