Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In Suriname deed Desi Bouterse meer moeite om drank te vinden dan justitie om Desi Bouterse te vinden.
Uiteindelijk kregen de Surinaamse autoriteiten Desi Bouterse op een presenteerblaadje aangeboden. Een jaar lang hadden ze af en toe de indruk gewekt de voortvluchtige oud-dictator heus wel te zoeken – en ineens lag hij morsdood in zijn eigen huis.
Zoektochten door de staat verliepen in Bouterses tijd wel anders. Toen zijn troepen in 1986 rebellenleider Ronnie Brunswijk niet konden vinden in Moiwana, schoten ze in plaats daarvan minstens 39 onschuldige dorpelingen dood, voornamelijk vrouwen en kinderen.
Voor dat bloedbad is Bouterse nooit vervolgd. Wel werd hij in 2023 tot twintig jaar cel veroordeeld voor het martelen en executeren van vijftien politieke tegenstanders in 1982. Het vonnis was voor justitie onvoldoende aanleiding voor een arrestatie. Zijn aanhang keek immers niet op van een Decembermoord meer of minder en in onrust had men geen trek.
Bouterse verstopte zich vrijwel zeker in het bos, hetgeen weinig creatief maar wel begrijpelijk is in een land dat bijna volledig uit oerwoud bestaat. In die schuilplaats proostte hij kennelijk veelvuldig op zijn geslaagde vlucht: hij overleed aan leverfalen door chronisch alcoholgebruik.
In Suriname is nog maar eens een periode van nationale polarisatie afgekondigd.
Ligging Noord-Zuid-Amerika
Taal Nederlands
Vlag voor tekenwedstrijd ontworpen door tekenleraar Jack Pinas
Aantal Surinamers in Suriname 625.000
Aantal Surinamers in Paramaribo 250.000
Aandeel landbouwgrond 1 procent
Aandeel bos 93 procent
Aandeel Nederlands elftal groot
Was rompstaat van Nederlands-Guiana
Ooit verkregen in ruil voor New York
Prof. dr. ir. W.J. van Blommesteinmeer Brokopondostuwmeer voor intimi