Na een knallende verkiezingscampagne verkoos Mexico de ene vrouw boven de andere

3/6/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Nu ze verkozen is, heeft het nieuwe staatshoofd een naam: Claudia Sheinbaum.

Vrouw heeft weer eens iets te vieren. Vrouw was al topman van KLM en voorzitter van de Europese Commissie, maar wordt nu ook voor het eerst president van Mexico.

Nu ze verkozen is, heeft het nieuwe staatshoofd een naam: Claudia Sheinbaum. Op de golven van de populariteit van haar links-populistische voorganger Andrés Manuel López Obrador won ze met ruime cijfers van haar (vrouwelijke) tegenstander. Sheinbaum overtuigde de Mexicanen met de ambitieuze verkiezingsbelofte ‘het beleid van de vorige president voortzetten’. De klimaatwetenschapper en oud-burgemeester had daarbij een knaller van een slogan: ‘We blijven geschiedenis schrijven.’

Knallend was de campagne zeker. Zeker 22 kandidaten voor een lokaal ambt zijn vermoord, en waarschijnlijk ligt dat aantal hoger. López Obrador werd in 2018 verkozen met de belofte iets tegen de georganiseerde misdaad en het massale geweld te doen. In die campagne werden nog 132 kandidaten vermoord, dus dat ‘iets’ lijkt hem glansrijk te zijn gelukt.

Vrouw mag de komende zes jaar gaan bewijzen dat de georganiseerde misdaad een mannenfeestje is. Maar qua nieuwswaarde is de krantenkop voorlopig toch echt: levende politicus verkozen in Mexico.

Ligt in Midden-Amerika, Noord-Amerika en Latijns-Amerika

Ligt niet in Centraal-Amerika, Zuid-Amerika en de Caraïben

Was vroeger Meso-Amerika

Hoofdstad Mexico-Stad

Pittige staat Tabasco

Keffende staat Chihuahua

Dealende staat Sinaloa

Feestdag Dag van de Doden

Verkiezingsdag Dag van de Overlevenden

Niet Mexicaans Chili con carne

Wel Mexicaans Salma Hayek

Land van al mijn dro-ho-meeeen

Ook land van inslag dino-dodende planetoïde

Era penal?

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen