In Kroatië is het Songfestival zelden reden tot feest, maar dit jaar ligt dat anders

6/5/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Kroatië hoopt op het Songfestival de emigratie van jongeren te stoppen.

Waar Joost Klein wegzakt, is Kroatië de favoriet om het Eurovisiesongfestival te winnen. De bookmakers zijn gevallen voor de beladen inhoudelijke thematiek van het nummer Rim Tim Tagi Dim.

In een traditionele outfit zingt Baby Lasagna over Kroatisch kroost dat het mamaland verruilt voor Europapa. De emigratie van jongeren is geen klein probleem. In de afgelopen twintig jaar is de bevolking al met meer dan 11 procent afgenomen. Naar verwachting daalt het aantal inwoners verder, naar 3,31 miljoen in 2050.

Een Songfestivaloverwinning moet die neerwaartse spiraal doorbreken, zodat Europeanen (en Israëliërs, Azerbeidzjanen en Australiërs) volgend jaar in Zagreb kunnen zien waarom jongeren juist naar Kroatië moeten komen. Het is de Kroaten eerder via Game of Thrones gelukt om van ‘King’s Landing’ Dubrovnik de Europese stad met de meeste toeristen per inwoner te maken. Niet per se reden tot feest.

Net als het Songfestival, tot nu toe. Onder de Joegoslavische vlag wist een Kroatische band in 1989 nog te winnen, maar zelfstandig scoort het land al geruime tijd beroerd. Baby Lasagna kan dát tij wel keren. Nu maar hopen dat zijn fans nog terugkeren uit Malmö.

Ligging Balkan

Voormalig Joegoslavië

Huidig Europese Unie

Aantal inwoners nu nog bijna 4 miljoen

Geografisch middelpunt ligt in Bosnië-Herzegovina

Ongeveer net zo groot als Bosnië-Herzegovina

Lengte kustlijn Kroatië 5.835 kilometer

Lengte kustlijn Bosnië-Herzegovina daardoor 20 kilometer

Uitvinders van de kravat

In de vlag schaakbord

Op de kaart boemerang

Favoriete lichaamshouding Split

Favoriete Disneyfilm 101 Dalmatiërs

Eurovisiehoogtepunt nu al 2024

Bye mom bye dad

Meow cat please meow back

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen