In Georgië dreigt de Europese droom een Russische nachtmerrie te worden

13/5/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Sinds Russische tanks in 2008 complete delen van hun land inpikten, zijn veel Georgiërs wel klaar met de grote buur. Andersom is dat bepaald niet het geval.

Georgië staat op het punt een wet aan te nemen over het beteugelen van ‘buitenlandse agenten’. Dat klinkt als een puik idee, met het Rusland van Poetin als bovenbuur. Helaas zijn de ‘agenten’ hier ngo’s en onafhankelijke media en is de wet juist nogal Russisch getint. Georgiërs gingen dus massaal de straat op tegen de eigen regering, gewapend met EU-vlaggen en anti-dictatoriale leuzen.

Het is oligarch en multimiljardair Ivanisjvili die het land met zijn partij Georgische Droom de Russische Nachtmerrie bezorgt. Langzaam vormt hij Georgië om tot een Russische proxystaat. De demonstraties van zo’n 5 procent van de bevolking gaan daarom over meer dan alleen deze wet. Het voortbestaan van de Georgische onafhankelijke democratie en haar Europese Droom staan op het spel.

Sinds Russische tanks in 2008 complete delen van hun land inpikten, zijn veel Georgiërs wel klaar met de grote buur. Andersom is dat bepaald niet het geval, dus wordt in de Europese hoofdsteden scherp in de gaten gehouden wat er met de EU-kandidaat gaat gebeuren. In een niet onrealistisch doemscenario moeten er volgend jaar bij het Eurovisiesongfestival massaal sympathiestemmen op Georgië worden uitgebracht.

Ligging onder Rusland

Gebergte Kaukasus

Hoofdstad Atlanta Tbilisi

Niet te verwarren met Alabama

Noemen hun land zelf Sakartvelo

Politiek exportproduct Jozef Stalin

Politiek importproduct Sandra Roelofs

Is alleen op papier de baas in Abchazië en Zuid-Ossetië

Lievelingsbrood chatsjapoeri

Lievelingsdumpling khinkali

Lievelingsalfabet vermicelli

Lievelingsbuur Zwarte Zee

EU kandidaat

Navo kandidaat

Toetredingsdata ver weg

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen