Het verkiezingsfeestje in India mag wat kosten, maar de vraag is hoe democratisch de uitkomst is

27/5/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Ook bij deze verkiezingen stemmen velen op de man die belooft ‘India weer voor de Indiërs’ te maken.

India houdt verkiezingen. In tijden vol quasi-democratische ontwikkelingen is het een fijne gedachte dat het land met de meeste inwoners ter wereld zijn democratische plicht ter harte neemt: 15 miljoen ambtenaren zorgen voor 5,5 miljoen stemcomputers op 7 verschillende verkiezingsdagen tussen 19 april en 1 juni. Als je gestemd hebt, krijg je onuitwisbare inkt op je vinger om te voorkomen dat je nog eens stemt.

De Indiase kiesregels bepalen dat er binnen 2 kilometer van elke woning een stembureau moet zijn, wat ook betekent dat er een stembureau is op 4.650 meter hoogte. Dit hele democratische feestje mag wat kosten: zo’n 14 miljard euro, meer dan het bnp van Rwanda, waar dan weer geen democratische verkiezingen zijn.

Of dit alles ook leidt tot een democratische uitkomst, is maar zeer de vraag. De populaire Indiase Volkspartij van Narendra Modi is al jarenlang bezig zijn hindoenationalistische politiek aan alle Indiërs op te leggen. Ook bij deze verkiezingen stemmen velen op de man die belooft ‘India weer voor de Indiërs’ te maken. Dat hij daarbij honderden miljoenen mensen tot tweederangsburgers maakt, in een land waar het kastenstelsel in 1950 officieel is afgeschaft, zien velen door de met inkt bevlekte vingers.

Aantal inwoners 1,4 miljard

Net zoveel als Europa en Noord-Amerika samen

Percentage hindoes 80 procent

Maar toch meer moslims dan Egypte

En meer christenen dan Spanje

Aantal stemgerechtigden 970 miljoen

Aantal stembureaus 1 miljoen

Duur verkiezingen Ruim zes weken

Huidige premier Narendra Modi

Toekomstige premier Zie voorgaande

Vlag Driekleur met bovenin geen oranje, maar saffraan

Symbool in de vlag Werkende klok waarvan de wijzers ontbreken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen