Een compleet nieuwe woestijnstad moet Caïro als hoofdstad vervangen en vele miljoenen inwoners trekken

1/11/2023

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. De New Administrative Capital heeft al de hoogste vlaggenmast ter wereld, het hoogste gebouw van Afrika en de grootste preekstoel ter wereld in een ook niet al te kleine moskee.

Het vierkantste land ter wereld krijgt een punthoofd van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Nu de bevolking van Gaza steeds verder in het nauw wordt gedreven, kijken steeds meer ogen naar de Egyptisch-Gazaanse grens. Tot woensdag bleef die dichter dan een ongeopende sarcofaag.

De relatie met buurland Israël is al langer opzienbarend. Egypte ging van aartsvijand in de Zesdaagse Oorlog onder Nasser, via volledige diplomatieke betrekkingen onder Sadat, naar stiekem liefdesbriefjes aan elkaar geven door de woestijn onder Moebarak. Inmiddels zwaait generaal al-Sisi met de scepter en die houdt zich liever bezig met binnenlandse stedenbouwkundige fantasieën dan met de Israëlische kwestie.

Het grootste project onder zijn regering is de New Administrative Capital. Deze compleet nieuwe woestijnstad moet Caïro als hoofdstad vervangen en vele miljoenen inwoners trekken. De New Administrative Capital heeft al de hoogste vlaggenmast ter wereld, het hoogste gebouw van Afrika en de grootste preekstoel ter wereld in een ook niet al te kleine moskee. Het enige wat nog ontbreekt zijn de vele miljoenen inwoners.

Ook in de Sinaï-woestijn, die grenst aan Gaza, is er nog meer dan genoeg plek voor megalomane bouwprojecten. Misschien is al-Sisi al wel bezig om daar een nieuwe stad te bouwen voor alle vluchtelingen die Egypte in willen.

Oppervlakte 25 keer Nederland

Hoofdstad Caïro

Nieuwe hoofdstad New Administrative Capital

Vorm Vierkantste land ter wereld

Monument Driehoekigste wereldwonder ter wereld

Inwoners 113 miljoen

Percentage inwoners dat langs de Nijl woont 95

Aantal open grensposten met Gaza ?

Kanaal Suez

Zee Rood

Paard Nijl

Vlag Rood-wit-zwart met gouden adelaar – de adelaarvormigste vogel ter wereld

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio