Na eeuwen van autoritair bestuur en repressie heerst in Rusland nu autoritair bestuur en repressie

19/2/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Uitgedrukt per vierkante kilometer valt het aantal politieke moorden in Rusland nog best mee.

Met de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zet de wereld een klein stapje richting duisternis. Slechts weinigen hebben de duisternis zo donker gezien als Navalny zelf, wiens laatste jaren gevuld waren met ontvoeringen, vergiftiging, marteling en strafkampen.

Dergelijke praktijken vind je in landen waar de regering iets te verdoezelen heeft, en in Rusland is dat vrij veel. Een erfenis van eeuwenlang autoritair bestuur, corruptie en repressie wordt tegenwoordig beantwoord met autoritair bestuur, corruptie en repressie. Navalny is daarmee een wereldwijde martelaar geworden voor iedereen die het Rusland gunt om te functioneren als een vrij land.

Rusland is het land van de omvang, van de aantallen. Het onmetelijke land biedt zoveel rijkdom, vooral onder de grond, dat de regering het geen probleem vindt om verder de hele economie te laten versloffen. De grootte van het land biedt ook de gelegenheid om velen zoals Navalny op te sluiten in strafkampen die 1.000 kilometer verwijderd liggen van de dichtstbijzijnde stad.

Maar, omdat het land zo groot is, valt het aantal politieke moorden per vierkante kilometer eigenlijk best mee. Zo kun je de dingen toch in een positief licht zien. Misschien dat Rusland deze statistiek nog wat verder kan opkrikken door een extra stuk grondgebied op een voormalig Sovjetland te veroveren?

Oppervlakte Ruim 400 keer Nederland

Aantal inwoners Amper 8 keer Nederland

Aantal in elkaar passende poppetjes Verrassend veel

Rivier Wolga

Water Wodka

Hoofdstad Moskou

Hoofdstad in de toekomst? Poetingrad

Geboorteplaats Poetin Leningrad

Geboorteplaats Navalny Boetin

Winnaar volgende Russische verkiezingen Drie keer raden

Time Person of the Year 2024 Aleksej Navalny

Jaar van volgende WK of Olympische Spelen in Rusland ???

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio