In China, waar robots mensen vervangen, lijken mensen steeds meer op robots

29/11/2023

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In China worden lokale ambtenaren meedogenloos gedwongen om speeltuinen aan te leggen.

Een golf van longontstekingen bij Chinese kinderen trekt wereldwijd de aandacht. Volgens China is er helemaal niets aan de hand, dus is het een logische reflex om wc-papier te hamsteren en Sywert van Lienden te bellen voor een doosje mondmaskers. Toch lijkt het dit keer echt slechts een gangbare bacteriële infectie. Geen lockdowns, wel rillende kinderen met hoge koorts.

En de Chinese kinderen hadden het al niet makkelijk. Ze kampen met hoge prestatiedruk en leven binnenshuis, vergroeid met hun smartphones. In het land waar robots mensen vervangen, lijken mensen steeds meer op robots. Een prachtig voorbeeld van integratie, waar geen heropvoedingskamp aan te pas hoefde te komen. Maar vrolijk boomhutten bouwen zit er voor de Shanghaise en Beijingse kinderen helaas niet in.

Om dit kinderleed te voorkomen, zijn de Chinese volwassenen simpelweg gestopt met verwekken. Voor het eerst in zestig jaar krimpt de bevolking. De overheid ziet de economische groei daardoor in rook opgaan en grijpt meedogenloos in: vóór 2025 moeten de eerste honderd steden een kindvriendelijkheidskeurmerk hebben. Xi Jinping eist dat lokale ambtenaren de komende jaren speeltuinen, zwembaden en sportvelden aanleggen. Anders zwaait er wat.

Aantal inwoners 1,4 miljard

Aantal inwoners in 2100 0,6 miljard

Aantal Oeigoeren in 2100 durven we niet te voorspellen

Niet meer ’s werelds grootste bevolking sinds april 2023

Toegestaan aantal kinderen per stel 3

Daadwerkelijk aantal kinderen per stel 1,1

daad·wer·ke·lijk 1 statistisch, 2 overdrachtelijk

Overschot aan mannen 35 miljoen

Aantal miljoenensteden pakweg 150

Spanningsboog jeugd 1 TikTok-filmpje

Populairste kattenkwaad belletje lellen bij buurman Taiwan

Populairste teddybeer *gecensureerd*

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio