Op de valreep mengen de Houthi’s in Jemen zich in de strijd om de titel van invloedrijkste terreurorganisatie

20/12/2023

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Nu de kerstinkopen te laat dreigen binnen te komen, maakt het Westen zich druk om de aanvallen op schepen door Houthi-rebellen uit Jemen.

In een wereld waarin zelfs de Rabobank een eigen ‘wrapped’ heeft, zijn eindejaarslijstjes mateloos populair. Op de valreep mengen de Jemenitische Houthi’s zich in de strijd om de titel van meest invloedrijke terreurorganisatie van 2023.

Jarenlang bestookten ze vooral doelen in eigen land, met af en toe een brutale knutselraket richting aartsvijand Saoedi-Arabië. Totdat ze van grote neef Iran een gouden tip kregen. Wil je meer invloed én wil je je aangevallen broeder Hamas wreken? Draai je om, benut je geopolitieke positie en richt je geschut op de Rode Zee. Meer dan 10 procent van de wereldhandel vaart door je achtertuin, wedden dat de wereld dan wel wakker wordt?

Ze maken dankbaar gebruik van de pijnlijke mondiale verlamming bij dit soort conflicten, waarin escalatie koste wat kost vermeden moet worden. Het middel is erger dan de kwaal, zo denken veel westerse landen. Cynisme ligt op de loer; pas als de kerstinkopen te laat binnen dreigen te komen, is er weer aandacht voor het Jemenitische conflict. Laat Boko Haram, Al-Shabaab en andere hekkensluiters van het jaaroverzicht het niet horen.

Vijanden maken kunnen de Houthi’s trouwens als de beste. Op voet van oorlog verkeren met zowel Israël als Saoedi-Arabië als IS is zelfs voor Midden-Oosterse begrippen een knappe prestatie. Daarbij vergeleken is ‘de mondiale consument’ klein qat.

Oppervlakte 13 keer Nederland, niet toevallig het ongeluksgetal

Hoofdstad Sana’a

Grootste stad onder controle van de Houthi’s Ook Sana’a

Daarom eigenlijk hoofdstad Aden

Lekkerste havenstad Mokka

Reden voor Houthi’s om boos te zijn sjiieten in een soennitische regio

Houthi-vrienden Hezbollah, Iran, Hamas

Houthi-vijanden Saoedi-Arabië, Israël, het Westen, IS, de ene Jemenitische regering, de andere Jemenitische regering

Aantal gigantische containerschepen door de Rode Zee, jaarlijks >20.000

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio