De Britten zijn politiek op drift geraakt en de verwerkingsfase na Brexit is nog altijd gaande

8/7/2024

De zesde Britse premier in acht jaar tijd hoeft alleen maar even een brug te slaan tussen het volk en de elite.

Het lijkt een doorbrekend links zonnetje, de winst van Labour bij de Britse verkiezingen. Toch is het vooral een electorale onweersbui, die meedogenloos insloeg bij de Conservatieven van de toch al doorweekte oud-premier Rishi Sunak.

Het Britse kiessysteem werkt namelijk met districten. De winnaar van een district krijgt de zetel, de rest helemaal niets. Daardoor wint Keir Starmer tweederde van de zetels, met eenderde van de stemmen. Daardoor krijgt Nigel Farage voor 15 procent van de stemmen maar liefst 0,7 procent van de zetels. En daardoor kan Gareth Southgate met 0 procent amusementswaarde toch 50 procent kans maken op de finale.

Starmer treedt aan als zesde premier in acht jaar tijd. Met Labours enorme meerderheid lijkt het Lagerhuis voorlopig wel stabiel. De Speaker kan beter ‘ORDER!’ gaan roepen in de rest van het land. De Britten zijn politiek op drift geraakt en de verwerkingsfase na Brexit is nog altijd gaande. Starmer weet dat hij razendsnel even impopulair kan worden als zijn voorgangers.

Het goede nieuws: om dat te voorkomen hoeft hij alleen maar even een brug te slaan tussen het morrende volk en de elite op het politieke toneel.

Ligging aan de overkant

Hoofdstad Londen

Koning de kwieke King Charles III

Voormalig koningin Queen Elizabeth II

Voormalig prinses Meghan Markle

Constituerende landen 4

Buurlanden 1

Vlag combinatie van de Engelse, Schotse en Ierse kruisen

Nooit binnengevallen door VK slechts 22 hedendaagse landen

Aantal stemverheffers in Lagerhuis 650

Naoorlogse premiers zonder studie in Oxford 1

Grootste werkgever National Health Service

Wachttijden desondanks Lang

Nationale gerechten fish-and-chips, haggis en tikka masala

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen