#
94
2
May
2024

Burkina Faso

2
May
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

De Burkinezen zijn onze tegenpolen. Nederland gebruikt zand als wapen tegen het water, Burkina Faso vecht tegen het zand en voor het water. De Sahara rukt op, de zee is ver weg en de bekendste regionale rivier speelt hard to get. En water is niet het enige probleem. De verschroeiende Burkinese temperaturen bepalen ook het weer in de hoofden van heetgebakerde strijders, dus Burkina Faso kan meepraten over de belangrijkste alledaagse problemen in de Sahel.

Maar ooit was Burkina Faso, het Land van de Oprechte Mensen, een baken van hoop. Van postkoloniaal zelfbewustzijn met de vuist in de lucht. Zelfs de progressiefste politici van nu kunnen zich laven aan het vooruitgangsdenken en -doen van Burkina Faso in de jaren ‘80. Maar die ondernemende geest werd hardhandig terug in de fles gedrukt. En zit daar helaas nog altijd.

Paspoortje

Oppervlakte: 6,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Nieuw-Zeeland.

Aantal inwoners: Tegen de 24 miljoen.

Hoofdstad: Ouagadougou.

Andere stad: Bobo-Dioulasso.

Valuta: CFA-Franc.

Religie: Twee derde islamitisch, een kwart christen, maar je kunt tegelijkertijd ook animistisch zijn.

Taal: Officieel Frans, in de praktijk een heleboel andere talen. Mossi is de grootste lokale taal.

Meest voorkomende achternamen: Ouedraogo, Sawadogo, Kabore, Traoré, Diallo, Ouattara.

Vlag: Twee horizontale banen rood en groen, met in het midden een gele ster.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Ouedraogo
De witte hengst is het nationale dier van Burkina Faso, en dat willen ze weten ook: het staat op het wapenschild, ze dienen als bijnaam voor het nationale voetbalteam én het is de letterlijke vertaling van de populairste achternaam: Ouedraogo.
Practice what you preach
De socialistische Thomas Sankara moest en zou het goede voorbeeld geven. Kwam op z’n fiets naar werk, weigerde de decadente airco en gaf bijna zijn hele bezit weg. Hield onder andere nog wel drie gitaren. Hij was namelijk een verdienstelijk muzikant en componeerde eigenhandig het Burkinese volkslied.
Verse croissantjes voor iedereen
Thomas Sankara had als doel: een Burkina Faso dat volledig zelfvoorzienend is qua voedsel. Niet alleen de landbouw ging op de schop; hij vormde de bevoorradingswinkel van het leger in Ouagadougou om tot een openbare supermarkt - de eerste in Burkina Faso.
Lezen, schrijven en vergeten
Thomas Sankara regeerde vier jaar en liet in die tijd de alfabetiseringsgraad stijgen van 13% naar 73%. Toen gebeurde er 27 vrij weinig in het land en nu staan ze weer op 36%.
Poulette Bicyclette
Ze zijn hier gek op kip en heel trots op hun kipstijl. Die noemen ze "Poulette Biciclette", oftewel fietskip. Want de kippen rennen hoe mensen fietsen, maar het slaat ook op dat je het met de fiets kunt halen, zo "vers" is de kip. Deze kippen hebben een behoorlijk vrij leven en worden dan ook relatief oud.
Gouden tijden, slechte tijden
80% van de Burkinese export is goud, dus veel van hun economie is afhankelijk van de mondiale goudprijs. Wel chiller dit dan dat je economie voor 80% uit Bitcoin bestaat.
Opper-Volta
In 1919 werd Burkina Faso een aparte kolonie van Frankrijk met de epische naam Opper-Volta. Normaal zijn we geen fan van koloniale benamingen, maar zelfs een kapotte klok heeft twee keer per dag gelijk.
Pannenkoekenrotsen
De Domes de Fabedougou staan beter bekend als de Pannenkoekenrotsen. Het zijn ronde zandsteenpilaren, waarbij je heel duidelijk de laagjes sediment ziet. Ze zien er dus uit als stapels pannenkoeken.
Inconsequente kolonialisten
De prachtige koloniale naam Opper-Volta dankte het land aan de rivier de Volta. Of eigenlijk de drie rivieren, want je hebt de Zwarte, de Rode en de Witte Volta. Die ontspringen in Burkina Faso en stromen van daaruit naar het zuiden. In Ghana komen ze samen en gaan ze verder als Volta. Als je Burkina Faso Opper-Volta zou noemen, dan had je Ghana dus eigenlijk Neder-Volta moeten noemen.
Vaderland van de eerwaardige mensen
De landsnaam Burkina Faso is een mooie afspiegeling van de meertaligheid. De woorden Burkina en Faso komen namelijk uit verschillende talen. Burkina betekent ‘eerwaardige mensen’ in het Mooré, en Faso betekent ‘vaderland’ in het Dioula.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen