#
62
8
Jun
2023

Oeganda

8
Jun
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Niet zo groot als de Congo’s. Niet zulke beroemde wildparken als Kenia en Tanzania. Niet zo bergachtig als Rwanda en Burundi. Niet zo ongekoloniseerd als Ethiopië en niet zo jong als Zuid-Soedan. Maar vergis je niet, Oeganda heeft veel.

Het zal de schoonheid van het land zijn, die boven is komen drijven nadat de politieke storm is gaan liggen. Want het heeft nogal gewaaid in Oeganda de laatste eeuw. Maar nu zijn de Oegandezen zelf aan zet, met hun tomeloze energie en levenskracht. Houd dit land in de gaten, mensen!

Paspoortje

Oppervlakte: 5,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Verenigd Koninkrijk.

Aantal inwoners: 54 miljoen.

Hoofdstad: Kampala.

Andere steden: Nansana, Kira, Saba-gabo, Jinja en Entebbe.

Valuta: Shilling.

Religie: Overwegend christelijk met een moslimminderheid.

Taal: Engels is de officiële taal, maar de meesten spreken Luganda of Swahili (of één van de veertig andere talen).

Meest voorkomende achternamen: Akello, Okello, Mbabazi, Apio, Asiimwe. Je krijgt in Oeganda automatisch de naam van je clan.

Vlag: Zes horizontale banen: zwart, geel, rood, zwart, geel, rood. In het midden een witte cirkel met daarin een kraanvogel.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Haasje over
Stephen Kiprotoch startte in 2011 de marathon van Enschede als pace setter, maar kreeg na dertig kilometer de kans om voor zichzelf te lopen. Voor de Oegandese hardloper resulteerde dit in een nationaal record en een nieuw parcoursrecord. Een jaar later won hij de marathon op de Olympische Spelen.
Lake British Monarch #many
De hoogste Oegandese bergen hebben allemaal Britse en Italiaanse namen. Drie van de vier grootste meren dragen de namen van Britse royals Victoria, Edward en Albert. Zo heb je ook de Victorianijl, de Edwardnijl en de Albertnijl. Uit de mode, jongens.
Staak je zoektocht maar
Op zoek naar de bron van de Nijl? Houd óf Ethiopië aan (voor meeste watertoevoer), óf Oeganda (vanaf Victoriameer), óf Rwanda (verste toevoer stroomopwaarts). Hoef je niet lopend met een kapmes door de Afrikaanse bossen.
From boda to boda
Ooit een motortaxi genomen in het niemandsland tussen twee landsgrenzen? Van dit fenomeen komt de term boda-boda, de fameuze benaming voor betaalde ritjes achterop Oost-Afrikaanse motoren. In Kampala rijden er tussen de 100.000 en 150.000.
Een hoop ganda's
De soort Randstad van Oeganda is het oude koninkrijk Boeganda. Mensen heten Baganda en de bevolking spreekt Luganda. Komt de landsnaam toch weer niet helemaal uit de lucht vallen.
Zuipschuiten
Oegandezen zijn flinke alcoholconsumenten. Ze dronken niet zo lang geleden zelfs meer dan elk ander volk ter wereld: zo'n 18 liter pure alcohol per persoon per jaar.
Rolex
Oegandezen zijn dol op rolex. Niet de horloges, maar de van de Indiërs overgenomen snack waarbij je een omelet oprolt in een chapati: rolled eggs dus, wat al snel verbasterde tot rolex.
Slachter van Afrika
Idi Amin was een van de verschrikkelijkste dictators die de wereld heeft gekend. Onder zijn bewind in de jaren '70 stierven meer dan 300.000 Oegandezen. Het bezorgde hem de bijnaam De Slachter van Afrika. Zelf liet hij zich liever aanspreken met Zijne Excellentie Veldmaarschalk Hadji Doctor Idi Amin Dada, President voor het Leven van Oeganda, drager van het Victoriaanse Kruis, lid van de Excellente Orde van de Bron van de Nijl en Veroveraar van het Britse Rijk in Afrika.
Kookbananen
Volgens sommige lijstjes is Oeganda, met bijna een kilo per persoon per dag, de grootste bananenconsument en één na grootste bananenproducent ter wereld. Het hangt er vanaf of je de kookbanaan meetelt als banaan. Je stoomt of kookt deze banaan en pureert hem voordat je hem opeet: de hoeksteen van de Oegandese keuken. Het deel van de banaan dat je niet opeet, is zo vezelrijk dat het kan worden verwerkt. Mooi staaltje upcyling.
No items found.

Tips 💡

God loves Uganda
👂
👀
📚
Kijktip
Een verslag van de pogingen van de Amerikaanse evangelicalen om hun christelijk-rechtse overtuigingen in Oeganda te indoctrineren.
Bekijken
Afrika is geen land
👂
👀
📚
Leestip
Verschillende landen worden behandeld in dit boek van Dipo Faloyin, maar bij Oeganda gaat hij in op het White Saviour Complex, een term gemunt na de evangelische campagne #KONY2012
Bekijken
Festival Nyege Nyege
👂
👀
📚
Luistertip
Underground elektronische muziek met pan-Afrikaanse inslag, wat wil je nog meer?
Bekijken
Hasfa Mago
👂
👀
📚
Leestip
Deze schrijfster specialiseert zich in kinderboeken, en betrekt hierbij hedendaagse thema’s als de sustainable development goals en pan-Afrikanisme.
Bekijken
Busstation Kampala
👂
👀
📚
Kijktip
Een videotour van de onvolprezen Dolphine254.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen