#
58
11
May
2023

Jemen

11
May
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

De Romeinen noemden Jemen ooit Arabia Felix: Gelukkig Arabië. Het vruchtbare land werd liefdevol bevloeid, er werd verbouwd, er werd gehandeld. Markten lagen vol met dadels, wierook, vijgen en koffie, en het was een komen en gaan van geïnteresseerden uit de hele wereld.

Die tijden zijn voorbij. De Jemenitische bodem is bijna net zo uitgeput als de bevolking na eeuwen van proxy-oorlogen die nog steeds voortduren. Rivalen vechten hun geschillen uit op neutraal terrein, Jemen is de inzet. Ajax-Feyenoord in de Euroborg, de winnaar krijgt FC Groningen.

Is het project Jemen dan volledig mislukt? Dat gaan we nog zien. Dit land is te mooi, de historie is te rijk, de cultuur te uniek om deze staat definitief te laten falen.

Paspoortje

Oppervlakte: 13 keer zo groot als Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Frankrijk.

Aantal inwoners: 31 miljoen.

Hoofdstad: Sanaa.

Andere steden: Ta’izz, Al Hoedaida, Aden.

Valuta: Rial.

Religie: Islamitisch. Twee derde soennitisch, een derde sjiitisch.

Taal: Arabisch.

Meest voorkomende achternamen: Mohamed, Ali, Ahmed, Saleh.

Vlag: Horizontale banen: rood, wit, zwart.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Here be dragon trees
380 kilometer ten zuidoosten van het vasteland van Jemen en 250 kilometer ten oosten van Somalië ligt Socotra: de Galapagos van de Indische Oceaan. Je hebt daar mokertje veel inheemse flora en fauna, maar het allerbeste is de drakenboom. Een soort buitenaardse parapluboom die zelf water opvangt en rood sap bloedt. Nu googelen.
Hoeveel mensen in Mexico zouden dit weten?
Een wadi is een Arabische term voor een rivierbedding die meestal droog staat. Toen de islamitische Moren in Spanje waren, noemden ze een plaatsje "wādī al-hidjārah", oftewel "rivier van stenen". Dat werd later in het Spaans: Guadalajara. En dat namen de Spanjaarden ook mee naar Mexico.
Weinig water, veel gloeiende plaat
Jemen heeft een oppervlakte van 527.968 km². Daarvan is 0% water.
The only jew in the village
Door de vlucht van de joden naar Israël met "Operation Magic Carpet" is er tegenwoordig nog precies 1 geregistreerde jood in Jemen.
Het noorden kwijt
Jemen is een samensmelting van Noord-Jemen en Zuid-Jemen. In feite liggen die vooral horizontaal naast elkaar: West-Jemen en Oost-Jemen was een veel betere benaming geweest.
UAS, UAS!
Geen lang leven beschoren, maar wel echt bestaan: van 1958 tot 1961 bestonden de Verenigde Arabische Staten. Een pan-Arabische joint venture van Egypte, Syrië en Noord-Jemen.
Mokha
Associeer je Jemen met koffie? Niet? Bedenk dan even: Mokka is een havenstad in Jemen, en het land geldt als het eerste land waar koffie gecultiveerd, gebrouwen en verhandeld werd.
Kameelspringen
Kameelspringen is een traditionele sport in Jemen. En nee, je laat daarbij niet je kameel over hindernissen springen, je springt zélf over de kameel. Eén kameel? Nee, een stuk of zes tegelijk. En de lokale kameelsoort is de dromedaris, dus je kunt niet tussen twee bulten door springen. Wij zijn onder de indruk.
Peperkoekhuisjes
Wil je peperkoekhuisjes in het echt zien? Dan moet je naar Sanaa. Het oude centrum staat er vol mee en is niet voor niets werelderfgoed.
Boksgrootmacht
De enige twee Arabische wereldkampioenen boksen ooit, hebben allebei Jemenitische roots. Toch geniet een andere bokser nog meer aanzien: Ali Raymi was kolonel in het leger, maar kon ook aardig boksen. Wat heet: bij de amateurs bokste hij 119 wedstrijden. Hij won er 117. En alle 117 op knockout. Als professional bokste hij 25 wedstrijden. Hij won ze allemaal. En allemaal op knockout. Hij stierf in 2015 bij een luchtaanval en ging het graf in als een legende.
Manhattan van de woestijn
Shibam is een ommuurde stad in de woestijn. Al snel was er binnen de stadsmuren geen ruimte meer, dus bouwde men de hoogte in. De lemen huizen bereiken hoogtes van tien verdiepingen. Vandaar de bijnaam. Nadeel: leem kan niet zo goed tegen water, dus je kunt op je vingers natellen wat de aansluiting op het waternet voor bedreiging vormt...
Vandaag is rood
Enthousiast geworden van Jemen? Slecht nieuws: het reisadvies is al jaren knal- en knalrood. Buitenlandse zaken waarschuwt voor vuurgevechten, bombardementen, bomaanslagen, ontvoeringen, landmijnen en piraten. Niet verwonderlijk dat alleen Somalië nog minder toeristen ontvangt dan Jemen.
Ver van ons bed
De oorlog in Jemen is een ver van ons bed show. Voor de doorsnee Nederlander kwam de oorlog nooit dichterbij dan tijdens de Grand Prix van Saudi Arabië in 2022. Max Verstappen klaagde toen over de boordradio over een brandlucht, nadat er 10 kilometer van het circuit een oliedepot was beschoten door Houthi's.
No items found.

Tips 💡

I Am Nujood, Age 10 and Divorced
👂
👀
📚
Leestip
Een autobiografie van Nujood Ali die in 2008 van haar vader moest trouwen met een man die drie keer zo oud was als zij. Met schrijnende directheid vertelt Nujood over misbruik door haar man en over haar gewaagde ontsnapping.
Bekijken
The Monk of Mokha
👂
👀
📚
Leestip
Boek van Dave Eggers met een waargebeurd verhaal over Mokhtar, een Jemenitische Amerikaan die via zijn roots de koffiewereld inrolt. Gaat over zijn missie om een markt voor hoogwaardige koffie op te zetten in een door oorlog verscheurd land.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen