#
44
24
Nov
2022

Mongolië

24
Nov
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Houd je van zon, zee en strand? Elke dag in je zwembroek een vers croissantje halen? Sla Mongolië dan maar over. Dit is een land waar je een weekvoorraad water meeneemt als je op pad gaat. Waar je aan een paard meer hebt dan aan een auto. Waar je een week kunt rijden zonder een boom te zien.

Hoe werd dit onherbergzame Mongolië dan ooit de cockpit van het grootste rijk ter wereld? Door de eigenschappen die je kweekt in dit barre klimaat: moed, doorzettingsvermogen en vindingrijkheid. Kun je in Mongolië overleven, dan kun je op pad. En dat deden ze. Dus jij weten hoe ver Dzjengis Khan is gekomen?

Paspoortje

Oppervlakte: 37 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Iran.

Aantal inwoners: 3,3 miljoen. Mongolië is het dunstbevolkte land te wereld.

Hoofdstad: Ulaanbaatar, de helft van het land woont daar.

Andere steden: Erdenet, verder alleen kleine steden.

Religie: boeddhisme, maar ook veel Mongolen hebben geen religie. Sjamanisme is er ook groot.

Taal: Mongools.

Meest voorkomende achternamen: Ganbold, Ganbaatar, Batbayar, Bayarsaikhan, Ganbat, Altangerel.

Vlag: drie verticale banen: rood, blauw, rood. In het linker rode deel staat het nationale embleem, dat bestaat uit symbolen voor vuur, zon, maan, aarde en water. Je vindt er ook een yin-yang-symbool.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Przewalskipopulatie
Het had niet veel gescheeld of przewalskipaarden waren niet bekend genoeg geworden om jouw dictee te verpesten. Eind jaren '50 waren ze in het wild al niet meer gezien en in de dierentuinen leefden er wereldwijd nog maar 12.
Przewalski
De 'ontdekker' het przewalskipaard, meneer Nikolaj Przjevalski, leek sprekend op Jozef Stalin. Veel mensen dachten dat hij Stalins vader was.
Ulaanbrrrraatar
Ulaanbaatar is 's werelds koudste hoofdstad, met een gemiddelde jaartemperatuur van -0,4 graad. Die gemiddelde dagtemperatuur verschilt 's zomers en 's winters wel 40 graden.
UB
Ulaanbaatar betekent 'Rode Held' - een erfenis uit de communistische tijd. Vroeger heette de stad Örgöö, daarna Khüriye. Tegenwoordig zijn er veel hippe Mongolen die hun stad UB noemen, op z'n Engels.
Sjamanka
De vrouwelijke vorm van 'sjamaan' is 'sjamanka'. Fraai!
Yurtger
Wat jij kent als een yurt heet in Mongolië een ger. Een vijfpersoons ger bouwen ze in een halfuurtje op.
De puntlaars
Mongolen dragen laarzen met omhoog wijzende punten. Zo beschadigen ze de heilige aarde niet voor hun vee.
Veel land, weinig mensen
Mongolië is het dunstbevolkte land ter wereld. Nederland zou 88.000 inwoners hebben met de Mongoolse bevolkingsdichtheid. Andersom zou Mongolië 663 miljoen inwoners hebben met onze bevolkingsdichtheid. En dan woont ook nog de helft van de Mongolen in Ulaanbaatar.
Mongolian barbecue
Mongolian barbecue heeft niks met de Mongoolse keuken te maken. Het concept is bedacht door een Chinees uit Beijing die naar Taiwan was gevlucht. Hij wilde zijn restaurantformule eigenlijk Beijing barbecue noemen, maar die naam lag in Taiwan te gevoelig.
Back to basics
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kreeg Mongolië geen financiële steun meer uit Moskou. De industrie stortte in en veel Mongolen keerden terug naar hun roots. In de jaren '90 verdubbelde het aantal nomadische veehouders in het land. In geen enkel ander land ter wereld groeide de landbouw in de recente geschiedenis ten koste van de industrie.
Klimaatactivist
Tijdens de veroveringen van het Mongoolse rijk vielen 40 miljoen slachtoffers. De ontvolking leidde tot herbebossing van enorme stukken landbouwgrond. De Mongolen onttrokken daarmee indirect 700 miljoen ton co2 aan de atmosfeer.
Binnen- en Buiten-Mongolië
De historische regio Mongolië bestaat uit Binnen- en Buiten-Mongolië. Buiten-Mongolië kennen we nu als het onafhankelijke land Mongolië. Binnen-Mongolië is een autonome regio in China geworden. In Binnen-Mongolië wonen meer Mongolen dan in het land Mongolië.
Van Silezië tot Sakhalin
Het Mongoolse Rijk is het grootste aaneengesloten rijk dat ooit heeft bestaan. Het besloeg het grootste deel van Eurazië. Alleen het Britse Rijk was ooit groter, maar dat bestond uit verschillende overzeese gebieden en was dus niet aaneengesloten.
No items found.

Tips 💡

Reizen Waes
👂
👀
📚
Kijktip
De ongekroonde televisiekoning van België Tom Waes gaat naar Ulaanbaatar en wat hij daar aantreft laat je hersenen kraken
Bekijken
Wie was Dzjengis Khan?
👂
👀
📚
Luistertip
Onze collega's van Onbehaarde Apen, een podcast van NRC, wijdden in 2019 deze bijzonder interessante aflevering over het leven van Dzjengis Khan.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen