#
1
29
Dec
2022

New York City

29
Dec
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

‘If I can make it there, I can make it anywhere’. Frank Sinatra, 11 woorden, de onbegrensde mogelijkheden van New York City. De ongekroonde hoofdstad van de wereld. New York is het zenuwcentrum van de wereldeconomie, het kloppende hart van de culturele globalisering. Haar aderen zijn de brede avenues, de waterwegen en de metro waardoor elke dag meer mensen stromen dan er in Nederland wonen. En het is een bont gezelschap.

Of je nou Noord-Nepalees of Zuid-Zimbabwaans wil eten, er is vast een speciale wijk voor. Want niet alleen krijgt de wereld elke dag New York voorgeschoteld, maar New York krijgt ook al eeuwenlang de hele wereld op bezoek. Als wij als mensheid een antropologische Ark van Noach zouden moeten samenstellen, zouden we bijna alleen maar in New York hoeven te shoppen. 

Als ‘the American dream’ nog levend is, vind je hem hier. Van sappelende bijstandsmoeders in The Bronx tot Jiddisch babbelende ultra-orthodoxen in Brooklyn. Van ‘greed is good’ aan Wall Street tot spaghetti meatballs in Little Italy. Iedereen is onderweg op de ladder van de welvaart. Allemaal verenigd onder een knipoog van de dame op het Vrijheidsbeeld.

Paspoortje

Oppervlakte: de stad zelf is ongeveer net zo groot als de Faeröer; het metropoolgebied komt ongeveer overeen met Qatar.

Aantal inwoners: 9 miljoen (stad zelf); 20 miljoen (metropoolgebied).

Religie: super divers. Van de 100 New Yorkers zijn er 59 christen, 8 joods, 3 moslim, 1 boeddhist, 3 hindoe. 24 heeft geen religie.

Taal: er worden zo’n 800 talen gesproken: daarmee is het taalkundig de meest diverse stad ter wereld. Twee derde heeft Engels als moedertaal; één vijfde Spaans.

Meest voorkomende achternamen: Williams, Johnson, Rodriguez, Jones, Miller.

Vlag: met drie verticale banen een verticale versie van de Prinsenvlag. Links blauw, midden wit, rechts oranje. In de witte baan staat de zegel van de stad.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
High Line
De High Line is een voormalige bovengrondse metrolijn die is omgebouwd tot een park. Je loopt daar in het groen, boven het drukke straatniveau, tussen de wolkenkrabbers. Logisch dat dit al snel een grote toeristische trekpleister werd én een voorbeeld voor hoogstedelijke vergroeningsprojecten in de hele wereld.
Afmeerpiek
De piek van het Empire State Building was oorspronkelijk bedoeld als afmeerpaal voor zeppelins.
Treinenstad
De Verenigde Staten zijn niet echt een treinenland, maar New York City vormt een uitzondering. 2 op de 3 treinreizen in de Verenigde Staten wordt gemaakt in New York. En dan tellen we de metro niet als trein. Grand Central Station op Manhattan heeft 44 perrons en 67 sporen: meer dan welk ander treinstation ter wereld.
Subway
De metro van New York City is een van de oudste en grootste ter wereld. Geen enkel ander metronetwerk heeft zoveel stations: 472 stuks. En het werkt als een trein: van alle grote steden in de Verenigde Staten, heeft New York de laagste gemiddelde reistijd voor woon-werkverkeer. Ook het gemiddelde brandstofverbruik ligt in New York relatief laag: dit is gelijk aan het gemiddelde van de Verenigde Staten in de jaren 1920.
Zakencentrum
New York City is hét zakencentrum van de wereld. Het heeft met Midtown Manhattan het grootste central business district (CBD) ter wereld. Lower Manhattan is ook een CBD van formaat en huisvest de twee grootste effectenbeurzen van de wereld (de New York Stock Exchange en de NASDAQ).
Zuidelijke kou
New York City ligt ongeveer op dezelfde breedtegraad als Madrid en ligt daarmee een stuk zuidelijker dan we meestal denken. In New York zijn de winters immers een stuk strenger dan in Nederland. De overheersende zee- en windstromen zijn de belangrijkste oorzaak: Europa staat onder invloed van de warme golfstroom, terwijl de oostkust van de Verenigde Staten te maken heeft met een koude poolstroom.
Correlatie is geen causatie
Als je kijkt naar de ondergrond van Manhattan, dan valt op dat Lower en Midtown Manhattan zijn gebouwd op vast gesteente en de rest van Manhattan op zachter sediment. De wolkenkrabbers concentreren zich op de plekken met vast gesteente. Wij geografen hadden heel erg gehoopt dat er een causaal verband is tussen de hardheid van de ondergrond en de maximale bouwhoogte, maar helaas: het verband berust op toeval en is een hardnekkige mythe op hop-on-hop-off-bussen.
Divers
New York is taalkundig de meest diverse stad ter wereld, met zo’n 800 talen. Niet gek: meer dan één op de drie New Yorkers is niet in de Verenigde Staten geboren.
The Big Apple
New York City dankt zijn belangrijkste bijnaam aan het paardenracen. In de jaren 1920 was die term synoniem voor ‘de grote klapper’, of ‘het echte werk’, doelend op de New Yorkse racebanen. Later groeide The Big Apple uit tot bijnaam van de gehele stad.
Linksom of rechtsom?
De Self-Transcendence 3100 is officieel de langste marathon in de wereld met 4.988 kilometer. Maar niet zomaar. Renners lopen constant, hetzelfde rondje rond hetzelfde blok in Queens. Dit doen ze 5.649 keer. Het record is van een Finse postbode. Die liep in 40 dagen gemiddeld 123,559 kilometer per dag. Slechts 22 mensen hebben deze marathon ooit voltooid.
Wereldrecordception
Ashrita Furman is de wereldrecordhouder wereldrecords houden. Deze guy heeft meer dan 600 officiële Guinness-wereldrecords gevestigd en heeft op dit moment 200 records, waaronder het record voor het houden van de meeste Guinness-wereldrecords.
Hot Damn
De huidige absolute koning van het hotdog eten is Joey "Jaws" Chestnut. De beste man eet 76 Nathan’s Famous Hot Dogs met broodje in 10 minuten. Of in 8 minuten 141 hardgekookte eieren. Of 126 taco's. Hmm…
Tafeltje voor 1
Als je alle eetgelegenheden in New York 1 keer wil bezoeken en je gaat elke dag naar 1 andere plek, ben je je 22,7 jaar bezig.
I scream for icecream
Het meestvoorkomende voedsel dat door de 5.100 foodtrucks wordt verkocht zijn niet hotdogs, maar ijsjes.
Jij kent ze allemaal
Van de top 10 meest gefilmde plekken ter wereld, zijn er 7 in New York City.
Back to the oldskool, back to the roots
Op 11 augustus 1973 organiseert de Jamaicaanse "DJ Kool Herc" een "Back to school jam" in het op 1520 Sedgwick Avenue in de Bronx. Dit feest geldt als de eerste hiphop party ooit.
Geen brede definitie
Een Broadway theatre is pas een Broadway theatre als het 500 zitplaatsen of meer heeft en geografisch gelegen is tussen 41st Street en 54th Street en tussen 6th en 8th Avenue in Manhattan. Er zijn er maar liefst 41. Dit deel van Broadway staat bekend als het Theatre District.
De Amerikaanse Soldaat van Oranje
The Phantom of the Opera draait al sinds 26 januari 1988 op Broadway en heeft al 12.830 optredens achter de rug.
No items found.

Tips 💡

New York, de gedroomde stad
👂
👀
📚
Leestip
Sinds 2006 woont Erik Mouthaan als correspondent voor RTL en hij snapt de stad als geen ander. Dit boek is een absolute aanrader.
Bekijken
Pretend It's a City
👂
👀
📚
Kijktip
Pretend It's a City, met 's werelds grappigste spreker Fran Lebowitz, biedt broodnodig humoristisch escapisme over New York
Bekijken
Summer of Soul
👂
👀
📚
Kijktip
Summer of Soul is een geweldige docu over het vergeten Harlem Cultural Festival aka 'Black Woodstock'.
Bekijken
When They See Us
👂
👀
📚
Kijktip
Deze miniserie uit 2019 verfilmt op zeer knappe wijze het waargebeurde verhaal over vijf jongens van kleur die ten onrechte werden vervolgd voor de verkrachting van een vrouw in Central Park in 1989. Het geeft een pijnlijk beeld van het institutioneel racisme waar de New Yorkse politie in de jaren '80 nóg meer mee te kampen had dan nu.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen