#
75
23
Nov
2023

Somalië

23
Nov
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Aye aye, maties. We bevinden ons vandaag op de boeg van het schip dat Afrika heet. Dat stuk land heet Somalië. Vanaf hier kun je uitkijken over de hele Golf van Aden en de Arabische Zee. En daar komt nogal wat langs aan handelsschepen, met een kostbare buit aan boord. “Daar valt wat te halen”, dachten Somalische bandieten die we zijn gaan kennen als moderne piraten.

Allemaal leuk en aardig, maar ze zetten hun thuisland niet bepaald positief op de kaart. Niet dat Somalië qua imago al zo’n stralend zonnetje was, trouwens. Niemand die deze aflevering luistert, herinnert zich nog een tijd waarin Somalië baadde in weelde, waarin het land vooral vrolijke nieuwsrubrieken vulde. Laten we hopen dat het tij snel keert voor de Somaliërs. Tot die tijd gaan we op zoek naar lichtpuntjes in de duisternis.

Paspoortje

Oppervlakte: 15 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Frankrijk.

Aantal inwoners: 17 miljoen.

Hoofdstad: Mogadishu.

Andere steden: Hargeisa.

Valuta: Somalische shilling.

Religie: Soennitische Islam.

Taal: Somalisch.

Meest voorkomende achternamen: Ali, Abdi, Mohammed, Ahmed.

Vlag: Lichtblauw met een witte ster.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
$omali€
Ongeveer 85% van de Somaliërs maakt gebruik van mobiel geld. En ze hebben de ambitie uitgesproken om het eerste cashloze land van de wereld te worden.
A spy, I presume?
Mark Spencer, ‘world’s most travelled man’, kwam in 2010 in Mogadishu aan. Op vakantie, als eerste toerist sinds de burgeroorlog uitbrak in de jaren ’80. De douane kon niet geloven dat hij geen spion was.
Koude aardverschuiving in de Hoorn
Tijdens de Koude Oorlog wisselden Ethiopië en Somalië binnen zes jaar van bondgenoot. Eerst was Ethiopië vrienden met het westen, maar die werden socialistisch. Somalië was socialistisch, maar begon een onmogelijke oorlog tegen Ethiopië. De Sovjet-Unie koos voor Ethiopië, liet Somalië vriendloos achter en de VS besloot in dat gat te springen.
Mogadisco
Je kunt het je haast niet voorstellen: in de jaren ‘70 en ‘80 was Mogadishu echt een swingende stad. Het was een van de belangrijkste muzikale centra van Afrika en werd door velen ook wel aangeduid als Mogadisco.
Somaliwood
De Somalische filmindustrie bevindt zich vrijwel geheel in Columbus, Ohio. Met de culturele sector in Somalië zelf gaat het namelijk niet zo heel lekker, dus houdt de diaspora de eer hoog.
Ommetje
Somalië mag het Ethiopisch hoogland dankbaar zijn voor twee rivieren. Eenmaal in Somalië regent het zo weinig en is het zo warm, dat de rivieren alleen maar kleiner worden. De Shebelle redt het in het droge seizoen zelfs niet tot de monding, maar dat heeft het wel aan zichzelf te danken. De rivier stroomt recht op de kust bij Mogadishu af, maar buigt met nog 25 kilometer te gaan plots af naar het zuidwesten en stroomt nog 500 kilometer parallel aan de kustlijn.
Buitenstaat
Je verwacht het niet, maar Somalië heeft de langste kustlijn van Afrika. Het omringt Ethiopië, wat daardoor een van de grootste binnenstaten ter wereld is.
Omstreden
Bijna de hele grens tussen Ethiopië en Somalië is omstreden. Alleen de grens tussen Ethiopië en Somaliland is dat niet. Het de facto onafhankelijke Somaliland zelf is dan weer wel behoorlijk omstreden.
Verminking
Niet alle kroegfeitjes zijn leuk, en dit is misschien wel de minst leuke. In Somalië wordt 99% van alle meisjes besneden. 80% daarvan ondergaat de ernstigste vorm van vrouwelijke genitale verminking. Alleen Guinee komt daarbij in de buurt.
Schrift
Het Somalisch werd vroeger in het Arabisch geschreven, maar sinds de jaren '70 in het Latijnse alfabet. Helaas merkt slechts een derde van de Somaliërs daar iets van, want de rest kan niet lezen en schrijven.
Origineel
Somalië is het enige land in de Arabische wereld zonder rood of groen in de vlag (tenzij je Qatar bruin noemt). Maar Somaliërs zijn eigenlijk ook geen Arabieren, dus ze hebben een excuus.
No items found.

Tips 💡

Atleet zonder grenzen
👂
👀
📚
Leestip
Biografie van de Somalisch-Nederlandse langeafstandsloper Abdi Nageeye.
Bekijken
Wat hebben we weer genoten
👂
👀
📚
Leestip
Een eerlijk boek van Pepijn Vloemans over een tocht per openbaar vervoer door de Hoorn van Afrika.
Bekijken
Onze verborgen tranen
👂
👀
📚
Leestip
Dit boek van Waris Dirie over de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking is misschien wel het minst leuke boek dat je ooit zult lezen. Des te belangrijker dat het gelezen wordt.
Bekijken
Mogadisco
👂
👀
📚
Luistertip
Dit schitterende verzamelalbum vol met Mogadisco uit de jaren '70 en '80 is bewaard gebleven en heeft nog geen 100 views op YouTube. Waarvan ongeveer de helft door ons.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen