#
2
2
Feb
2023

Noord-Holland

2
Feb
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Het geheel is vaak meer dan de som der delen, maar voor de provincie Noord Holland gaat die vlieger niet op. De provincie heeft volgens haar eigen inwoners een zwakke identiteit. Hoe anders is dat voor de steden en streken waar het uit bestaat. Stereotypes als nuchtere West-Friezen, stugge Volendammers en keurige Haarlemmers zijn alom bekend. Van de weilanden op Texel tot de Gooise heide en van het Zaanse laagveen tot de brede duinen langs de Noordzeekust: stuk voor stuk landschappen met karakter.

In de steden is de glorieuze gouden eeuw nog altijd voelbaar. Enkhuizen, Hoorn, Medemblik en Edam voelen groter dan ze qua inwoneraantal zijn. Elke stad heeft zijn eigen koek en kaas, die je op de markt van Alkmaar allemaal kunt proeven. Genoeg te ontdekken dus in Noord-Holland, een skoftige provincie!

Paspoortje

Oppervlakte: De 6e provincie van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Luxemburg.

Aantal inwoners: bijna 3 miljoen.

Hoofdstad: Haarlem.

Andere grote steden: Amsterdam, Hilversum, Alkmaar, Amstelveen.

Grootste gemeente: Hollands Kroon.

Kleinste gemeente: Heemstede.

College van gedeputeerde staten 19-'23: Paars plus: GroenLinks, VVD, D66 en PvdA.

Vlag: drie horizontale banen. Boven geel, midden rood, onder blauw.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Dutch Woke Basketbal
Er is een sport uitgevonden in Noord-Holland, dat is Korfbal. Volgens het officiële verhaal maakte de Amsterdamse leraar Nico Broekhuysen in 1902 tijdens een bezoek aan het Zweedse Nääs kennis met ringboll, een balsport waarbij gemengde teams met jongens en meisjes probeerden een bal te gooien door een ring op drie meter hoogte. Terug in Amsterdam paste hij de regels naar behoeven aan en introduceerde het spel onder zijn leerlingen. In 1920 en 1928 was het een zogenaamde Demonstratiesport op de Olympische Spelen.
Zij kunnen er wel chocola van maken
Cacao is een van de schaarse gebieden waarop de haven in Amsterdam groter is dan concurrent Rotterdam. Jaarlijks komen er in de Amsterdamse haven 600.000 ton aan cacaobonen aan. In 2018 importeerde Nederland in totaal 1,1 miljard kilogram cacaobonen. Verreweg het meeste van de wereld.
Zaandam/-streek/-stad
De Zaanstreek stond lang bekend als de provisiekast van Nederland. Er hebben honderden windmolens gestaan. Op het hoogtepunt, rond 1720, waren er circa 600 molens gelijktijdig in bedrijf. Er was in Europa geen streek te vinden waar op zo'n kleine oppervlakte zoveel verschillende nijverheid te vinden was.
Bijzonder Zuccesvolle Noten
In Nederland is BZN veruit de bestverkopende albumband aller tijden. Ze hebben meer dan 30 jaar onafgebroken in de albumtop gestaan. Op single-niveau houdt BZN het record van de meeste Top-40-hits, ze hebben 26 jaar achtereen minstens één hit in de Top 40 gehad (1973-1998). In de loop van zijn bestaan is de band wereldwijd met 88 gouden en (dubbel)platina platen beloond.
Palingsound
De term "Palingsound" is gemunt door Radio Veronica, omdat de manager van de Volendamse band The Cats altijd paling meenam naar de radio.
Nachtwacht
De Nachtwacht is hét topstuk van het Rijksmuseum. Het is een reusachtig doek en was ooit nóg groter: in 1715 hebben ze van alle zijden een stuk afgesneden zodat het in een nieuwe ruimte paste. Het is daardoor ook moeilijk te verplaatsen. In 1898 is het voor het laatst in bruikleen geweest bij het Stedelijk Museum. Daarna is het nog één keer buiten het Rijksmuseum geweest: tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het werd verstopt in een Limburgse mergelgrot.
Zaanse Schans
De Zaanse Schans is geen oud Zaans dorp, maar een aangewezen plek waar monumentale houten gebouwen uit de hele Zaanstreek naar konden worden geplaatst om ze voor sloop te behoeden. Voorwaarde was dat de gebouwen gewoon bewoond zouden worden, waardoor het wel ging functioneren als dorp. Onbedoeld is het een van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland geworden.
Bloemenveiling
De bloemenveiling van Aalsmeer is de grootste ter wereld. Het gebouw is ook gigantisch: naar grondoppervlak is met afstand het grootste gebouw van Europa. Tot 2008 was het zelfs het grootste gebouw van de wereld.
Wieringermeer
De Wieringermeer is een Zuiderzeepolder, geen IJsselmeerpolder: de afsluitdijk werd namelijk pas later gedicht. Het was een proeftuin voor de latere inrichting van de Flevopolders en de eerste waarbij de overheid de landuitgave reguleerde.
Cruquiusgemaal
Het Cruquiusgemaal is een stoomgemaal dat medeverantwoordelijk is voor het droogpompen van de Haarlemmermeer. Het is de grootste stoommachine ter wereld en tegenwoordig een industrieel monument. Het is niet alleen technisch bijzonder, maar ook architectonisch heel fraai.
Catrijper Nok
Deze duin is de hoogste van Nederland. 55,4 meter! Alleen in Utrecht, Gelderland, Overijssel en Limburg liggen hogere natuurlijke punten.
Hermitage
Anna Paulowna, koningin der Nederlanden tot de dood van haar man Willem II, werd opgescheept met diens schulden. Hoe ze die afbetaalde? Deels door een deel van de schilderijencollectie van de Oranjes te veilen aan de Russen. Ze hangen sindsdien in de Sint Petersburgse Hermitage.
Poldertsarina
Anna Paulowna - ofwel Anna Pavlovna - de naamgever van de Anna Paulownapolder en gelijknamige hoofdplaats, was vooral ook grootvorstin van Rusland én negen jaar lang koningin van Nederland. De polder werd drooggelegd tijdens haar regeringsperiode. Vandaar de vernoeming.
No items found.

Tips 💡

Jaren van verandering
👂
👀
📚
Leestip
Dit boek van Han Lörzing is een thematische geschiedenis van de naoorlogse ontwikkeling van de Nederlandse cultuur, gerangschikt op jaartal. Hij schenkt veel aandacht aan de stadsuitbreiding van Amsterdam.
Bekijken
De bouw van de Bijlmer
👂
👀
📚
Luistertip
Mooie aflevering van collega-podcast Alle Geschiedenis Ooit. 12 minutes well spent. Het is een van hun zogeheten 'Daily'-afleveringen, die je ook kan luisteren zónder podimo!
Bekijken
Van Eesteren Museum
👂
👀
📚
Kijktip
Dit kleinschalige museum aan de Sloterplas in Amsterdam-West is gewijd aan het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van de stad Amsterdam: het plan voor de - grotendeels naoorlogse - stadsuitbreiding van de hoofdstad. Credo: Licht, Lucht en Ruimte. Optioneel: stadswandeling met gids, langs modelwijken als Slotervaart.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen