#
103
11
Jul
2024

Oman

11
Jul
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Er hangt een zweem van vredigheid om Oman. Met wat gevoel voor clichés zou je hier een oase van rust in kunnen zien. De politieke islam is hier minder onverbiddelijk, de leiders minder onverzoenlijk, en de welwaart minder protserig dan bij de andere golfstaten. Alleen de verzengende hitte, die is er net zo ondraaglijk. Oman is een rode lap op geen enkele stier, het lijkt een land dat eerst denkt voordat het doet.

En Oman kijkt verder dan het schiereiland lang is. Geen honderden kilometers aan kamelenkaravanen, diep de woestijn in, maar een hoop zeemijlen naar andere werelddelen. Oman bracht en haalde, gaf en verzamelde. Het resultaat is een levend museum van eeuwenoude historie. Maar oh man, wat is het hier warm.

Paspoortje

Oppervlakte: 7,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Italië.

Aantal inwoners: 4,5 miljoen.

Hoofdstad: Muscat.

Andere steden: Ibri, Sjalalah.

Valuta: Rial.

Religie: Ibadistische islam.

Taal: Arabisch.

Meest voorkomende achternamen: Gawas, Al Balushi, Kumar, Araba, Khan.

Vlag: Drie horizontale banen: wit, rood en groen. Links een rode verticale balk met daarin het wapen.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Gemiste kans
Er is een wintersportcomplex in Muscat voor de rijke tatas: Snow Oman. Dat had natuurlijk Snowman moeten heten.
Grand Grand Mosque
De grootste (en mooiste) moskee van het land, de Sultan Qaboos Grand Mosque heeft een oppervlakte van zo'n ​​416.000 vierkante meter. Dat is 85% van Vaticaanstad.
Doudh el-Zakh
De Omaanse sultan Qaboes diende een tijdje in een Schots militair regiment. Hij hield er onder andere een grote liefde voor doedelzakken aan over. De Omani Royal Guard Military Band is een overblijfsel uit die tijd en toert nog steeds de wereld rond.
Das war einmal
Het beschermde leefgebied van de Arabische oryx in Oman werd het eerste UNESCO-werelderfgoed dat geschrapt werd van de lijst. De Omani vonden olie daar iets belangrijker dan natuurbescherming.
Oasis greatest hits
Oman heeft meer oases dan elk ander land ter wereld.
O, man...
... wat is het hier heet. De stad Qurayyat kreeg in 2018 de eer om de hoogste minimumtemperatuur in een etmaal te noteren. Maar liefst 42,8 graden.
Te goeder trouw
Oman is zó veilig, dat de meeste mensen hun auto niet op slot doen. Zelfs niet met hun geld en telefoon erin.
Hoezo crisis?
Tijdens de oliecrisis in de jaren ‘70 heeft Oman optimaal geprofiteerd van de hoge olieprijzen. Het BNP per hoofd van de bevolking steeg in 10 jaar tijd met 1370%.
Small talk
Onder Sultan Said bin Taimur was halverwege de twintigste eeuw veel verboden: roken, voetballen, en langer dan een kwartier op straat met elkaar praten.
Koloniale macht
Tot in de 19e eeuw was Oman een groot overzees rijk. De hoofdstad was toen niet Muscat, maar Stone Town, op het Afrikaanse eiland Zanzibar.
Oudman
De geschiedenis van de staat Oman gaat terug naar 749 na Christus. Daarmee is het de oudste staat in de Arabische wereld.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen