#
19
31
Mar
2022

Slovenië

31
Mar
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Stel je voor een voetbalteam vol met heetgebakerde, bonkige, haantjes-de-voorste. Iedereen is aan elkaar verwant, maar staat elkaar ook naar het leven. In de kleedkamer gaat het er hard aan toe. En in de hoek van de kleedkamer zit een buitenbeetje, zo eentje met een knappe kop en een fluwelen techniek. Keek altijd al verder dan zijn eigen team. Sierlijk, slim, vriendelijk. Een type Dennis Bergkamp. Dit, lieve luisteraars, is Slovenië.

Slovenië is voor de verandering weer eens een kruispunt van beschavingen. Had van oudsher het vizier op het westen, maar weet inmiddels ook hoe het communisme werkt. Tegenwoordig is Slovenië een EU-broeder, en wát voor een. Wat voor een? Dat weet je over een uur. 

Paspoortje

Oppervlakte: ongeveer de helft van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Israël.  

Aantal inwoners: ruim 2 miljoen.

Hoofdstad: Ljubljana, zo'n 300.000 inwoners.

Andere steden: Maribor, Koper.

Religie: overwegend katholiek, ook een vrij grote groep zonder religie.

Taal: Sloveens.

Meest voorkomende achternamen: Novak, Horvat, Krajnc.

Vlag: drie horizontale banen: wit, blauw, rood. Linksboven staat het nationale wapen: een silhouet van de Triglav, hun hoogste berg.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Bij een therapie
In Slovenië worden onrustige kinderen naar bijenkasten gestuurd om rustig te worden van het gezoem.
Gini in a bottle
Slovenië heeft de laagste Gini-coëfficiënt ter wereld. Dat betekent dat Slovenië 's werelds kleinste inkomensverschillen heeft.
Tito
Josip 'Tito' Broz overleed in 1980 in Ljubljana. Joegoslavië was, ten tijde van de Koude Oorlog, niet gelieerd aan een der machtsblokken. Tito's begrafenis kon dus door alle wereldleiders bezocht worden, en daarmee werd het de grootste staatsbegrafenis in de geschiedenis.
Tiendaagse oorlog
Slovenië was in 1991 het eerste land dat zich onafhankelijk verklaarde van Joegoslavië. Dit lukte na een oorlog van slechts tien dagen. De Balkanoorlogen die volgden in de andere landen, verliepen een stuk bloediger.
Primož Roglič
Slovenië is een topland in het schansspringen én in het wielrennen en Primož Roglič kan het allebei. Hij begon als schansspringer, maar vierde zijn belangrijkste successen als wielrenner. Hij won onder andere drie keer de ronde van Spanje.
Meer van Bled
Het meer van Bled is de grootste trekpleister in Slovenië. Ondanks de ligging in de bergen kun je er lekker zwemmen: het meer heeft namelijk een warmwaterbron.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen