#
25
12
May
2022

Sri Lanka

12
May
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Sri Lanka, ‘de parel van de Indische Oceaan’ vanwege de onmetelijke tropische schoonheid en biodiversiteit. Vele soorten planten, dieren én mensen vechten voor hun plek. Maar hoe meer concurrentie, hoe meer strijd. De natuur komt in de verdrukking door vooruitgang van de mens, de mens heeft weer te lijden onder het natuurgeweld, en onderling schillen de mensen ook nog wat appeltjes met elkaar. ‘The teardrop of India’, zoals Sri Lanka door haar vorm en ligging wel genoemd wordt, blijkt daardoor onbedoeld een treffende bijnaam.

Toch beklijft de Sri Lankaanse schoonheid. Denk aan een schoolklas, kinderen gehuld in spierwitte uniformpjes. Een pot cricket in de grote pauze. Vingers nog geel van de rice & curry bij de lunch. En een brede glimlach, hopend dat er dit jaar geen ramp of crisis langskomt. Wij hopen mee.

Paspoortje

Oppervlakte: 1,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Litouwen.  

Aantal inwoners: ruim 22 miljoen.

Hoofdstad: Sri Jayewardenapura Kotte. Kortweg Kotte.

Andere steden: Colombo, Kandy, Wellawaya, Weligama, Bogawantalawa, Hikkaduwa, Belihuloya.

Religie: bijna driekwart is boeddhist, de rest wordt gelijkmatig verdeeld over hindoeïsme, islam en christendom.

Taal: Singalees en Tamil. Engels wordt gebruikt als verbindingstaal.

Meest voorkomende achternamen: Perera, Fernando, de Silva.

Vlag: okergeel met een aantal kaders, waaronder een groene, een oranje en een donkerrode. Ook veel symboliek, waaronder een gouden leeuw.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
De religieuze wereld in het klein
In Sri Lanka is bijna driekwart boeddhist, en de rest wordt bijna evenredig gevuld door het hindoeïsme, de islam en het christendom. Dat maakt Sri Lanka een van de meest religieus diverse landen ter wereld.
Pali-canon
Sri Lanka is de plek waar de toespraken van de Boeddha voor het eerst zijn opgeschreven en gebundeld. 500 monniken waren hier 3 jaar bezig. Het resultaat is de Pali-canon: een kast vol boeken die als bijbel van het Boeddhisme wordt beschouwd.
M.I.A.
Mathangi Arulpragasam is de dochter van een Tamilactivist en verhuisde als kind naar Londen. Daar werd ze een bekende zangeres onder haar artiestennaam M.I.A. Haar nummers zijn doordrenkt van activisme en ook buiten het podium manifesteert ze zich als iemand die opkomt voor de zwakkeren in de samenleving.
Jacqueline Fernandes
De Sri Lankese filmster Jacqueline Fernandes speelt vooral in Indiase Bollywoodfilms. Ze spreekt echter nauwelijks Hindi, waardoor er stemacteurs worden ingezet die haar nasynchroniseren.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen