#
89
21
Mar
2024

Tonga

21
Mar
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Maak kennis met Tonga, de schrik van de, eh, één zee! Al eeuwen maken de Tonganen de Grote Oceaan onveilig en dat heeft ze geen windeieren gelegd. In de klas van Pacifische eilandstaatjes is dit niet de grootste, stoerste of luidruchtigste leerling. Dit is een leerling waar stiekem veel onzekere klasgenootjes tegen opkijken. Nooit haantje de voorste, overschreeuwt zichzelf niet en hoeft er niet per se bij te horen. Stoïcijns, zelfverzekerd, voelt zich comfortabeler met een legpuzzel van 1000 stukjes dan met een opgevoerde scooter.

Maar diep in Tonga zit ook een oerkracht die, als hij eruit komt, de wereld versteld doet staan. Tijdens die uitbarstingen is het maar goed dat er vaak niemand in de buurt is. Daar heeft Tonga zelf nog het meeste last van. Laat dat je vredige beeld niet verstoren!

Paspoortje

Oppervlakte: 748 km2.

Ongeveer net zo groot als: Singapore.

Aantal inwoners: 100.000.

Hoofdstad: Nuku'alofa.

Andere steden: Nee.

Valuta: Pa'anga.

Religie: Veel christelijk, waarvan de meerderheid mormoon.

Taal: Tongaans.

Meest voorkomende achternamen: Latu, Fifita, Finau, Tupou, Mafi.

Vlag: Rode vlag met linksboven een witte rechthoek met daarin een rood kruis.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Pa’anga
Tonga is na de Seychellen het land met de minste inwoners dat een eigen munteenheid heeft: de pa’anga. Die is ook nog eens indrukwekkender dan de Seychelse roepie, want roepies zijn er wel meer. Go pa’anga!
Hunga Tonga Bomba
Begin 2022 barstte de Hunga Tonga - Hunga Ha’apai uit, een onderwatervulkaan in Tonga. Het was de zwaarste vulkaanuitbarsting die ooit met moderne apparatuur werd gemeten. Hij gaf een aswolk van 58 kilometer hoog, 100 keer zo zwaar als de atoombom op Hiroshima. 7 uur later was er in Alaska een knal te horen door de kracht van deze vulkaan. Nog meer superlatieven? Luister gewoon de aflevering.
Dubbelganger
Als je goed kijkt, zie je nogal wat gelijkenissen tussen de Tongaanse vlag en het Rode Kruis. Ze hadden ooit dezelfde vlag, maar die heeft Tonga toch maar aangepast omdat het niet heel handig was.
Het komt hun de neusfl-uit
Radio Tonga begint de uitzending elke dag met een opname van Veʻehala, een virtuoos op de neusfluit.
Not so friendly islands
Toen kapitein James Cook kwam, organiseerde het opperhoofd Finau een groots feest voor hem en zijn bemanning. Eigenlijk was het plan om de bemanning naar een geschikte locatie te lokken en ze vervolgens te vermoorden, maar door onderlinge onenigheid en slechte timing, kwam het er niet van en daardoor werd er alleen een feest voor Cook georganiseerd zonder moorden. Daarna noemde Cook Tonga ironisch genoeg "The Friendly Islands", een titel die ze nog steeds met trots dragen.
Taboe
De Nederlanders noemden het hoofdeiland van Tonga Amsterdam. Maar, xenofiel als we zijn, namen we ook een woord mee terug: taboe is een leenwoord uit het Tongaans.
Zwaargewichten
90% van de Tonganen heeft overgewicht. 70% is obees. 40% heeft diabetes type 2. Koning Taufa’ahu Tupou IV woog op enig moment 210 kilo. Daarmee was hij voor zover bekend de zwaarste vorst aller tijden.
Mormonen
Nergens ter wereld wonen procentueel zoveel mormonen als op Tonga. 60% van de Tonganen is mormoon. En die nemen hun geloof érg serieus. Denk dus even twee keer na voordat je op zondag in badkleding over het strand gaat paraderen.
Republiek Minerva
Tonga en Fiji hebben al heel lang ruzie over de Minervariffen: twee atollen die helemaal onder water liggen. In 1972 vond een Amerikaanse vastgoedmagnaat het een goed idee om in het betwiste gebied een libertarische staat uit te roepen: de Republiek Minerva. Hij liet een stalen toren bouwen op het rif. Tonga was er als de kippen bij om de Amerikanen er vanaf te schoppen.
Ik zal handhaven
Tonga werd als enige land in Oceanië nooit gekoloniseerd. Daardoor is het ook de enige overlevende inheemse monarchie in de regio.
Hofnar
Rond de eeuwwisseling was Tafa’au Tupou IV koning van Tonga. Hij probeerde van alles om de staatskas te spekken. Uiteindelijk overspeelde hij zijn hand door in zee te gaan met de Amerikaanse durfinvesteerder Jesse Bogdanoff. Die doopte zichzelf de hofnar van Tonga en verkwistte miljoenen Tongaans geld.
No items found.

Tips 💡

Bruno Banani
👂
👀
📚
Leestip
Check het verhaal van de Tongaanse rodelaar die de hele wereld voor de gek hield.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen