#
10
6
Mar
2023

Zuid-Holland

6
Mar
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Welkom in Zuid-Holland. De economische krachtpatser van alle Nederlandse provincies. Wat waren we zonder de Rotterdamse haven en de Tweede Kamer in Den Haag? Waar zouden we zijn zonder de universiteiten van Leiden en Delft, de kazen uit Gouda en de bloemen van de Keukenhof?

Zuid-Hollanders zijn recht voor hun raap, divers en altijd in voor een geintje. Ze hebben Rotterdam en Den Haag. In Den Haag vindt het gelul plaats en in Rotterdam zetten ze hun schouders eronder. Onder dat geouwehoer lusten ze wel een lekker Haags bakkie en een balletje met zalf. Maar genoeg daarover, veel luisterplezier!

Paspoortje

Oppervlakte: De 5e provincie van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Samoa.

Aantal inwoners: 3,7 miljoen.

Hoofdstad: Den Haag.

Andere grote steden: Rotterdam, Zoetermeer, Leiden.

Grootste gemeente: Hoeksche Waard.

Kleinste gemeente: Alblasserdam.

College van gedeputeerde staten 19-'23: VVD, CDA, ChristenUnie/SGP, GroenLinks, PvdA.

Vlag: donkergeel met een rode leeuw.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
ADO's vriendengroep
Voetbalclubs hebben niet alleen vijanden, maar ook vrienden. ADO Den Haag heeft zelfs een hele vriendenclub. Legia Warschau, Club Brugge en, jawel, Juventus steunen elkaar door weer en wind.
Kapsalon
De geboorte van de kapsalon? Het is 2003 en de eigenaar van kapperszaak Tati haalde graag een bakje friet met shoarma en kaas. Een beetje finetunen later ging de term ‘kapsalon’ een eigen leven leiden. Dat leven heeft zich over de wereld verspreid, onder meer in Nepal is -ie razend populair!
8 weken knallen, rest van het jaar vrij
In 1949 bedacht een groep toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof was een feit. In 1950 ging het park voor het eerst open. En vlak voor corona haalden ze in 8 weken tijd meer dan 1,5 miljoen bezoekers binnen.
Leukste, beste en grootste knaagdier van Europa
De bever leeft alleen of in een kleine familie. Zo’n familie bestaat uit een ouderpaar (bevers zijn monogaam), enkele jongen van vorig jaar en twee tot vier nieuwelingen. De jongen van vorig jaar helpen mee met de verzorging van de pasgeborenen. Elke familie heeft een eigen territorium, die elkaar soms kunnen overlappen. Het leefgebied wordt nauwgezet gemarkeerd met geurstoffen, het zogeheten bevergeil, afkomstig uit een speciale klier bij hun anus. Nu jij weer.
Eb- en vloedbos
Soms kan het verschil in eb en vloed in de Biesbosch oplopen tot 80 centimeter. Dit komt omdat het water van de Rijn en de Maas door de Biesbosch via het Haringvliet naar zee stroomt. Bij vloed wordt ditzelfde water weer terug de rivier op gestuwd.
Wiegdijk
Na een grote overstroming in 1421 gingen de bewoners de dijk op om te kijken wat er te redden viel en zag men in de verte een wiegje aan komen drijven. Een kat hield het wiegje in evenwicht door heen en weer te springen zodat er geen water in het wiegje kon komen. Toen ze het opvisten bleek er nog een kindje in te liggen, die rustig en droog sliep. Toen noemden ze die dijk de Kinderdijk.
Lager dat dit wordt het niet
Het laagste punt van Nederland bevindt zich in een weiland in de Zuidplaspolder ten noordoosten van Nieuwerkerk aan den IJssel. Het ligt op een hoogte van 6,76 meter onder NAP.
Wilhem von Orange-Nassau
Willem van Oranje werd als Wilhelm geboren in het Duitse graafschap Nassau. Op 11-jarige leeftijd erfde hij het prinsdom Orange in Frankrijk. Vandaar Oranje-Nassau.
1255
In dit jaar werd het eerste waterschap van Nederland opgericht: het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dit waterschap bestaat nog steeds en heeft de storm aan fusies dus overleefd: halverwege de 20e eeuw telde Nederland namelijk nog ongeveer 2600 waterschappen. Nu nog 'maar' 21.
No items found.

Tips 💡

Thunderdome Never Dies
👂
👀
📚
Kijktip
Een portret van een van de grootste hardcorefeesten door de jaren heen.
Bekijken
Bassie & Adriaan op kaart
👂
👀
📚
Kijktip
Deze site heeft alle filmlocaties van die vervelende clown en acrobaat op kaart geplot. Allememaggies!
Bekijken
Hard voor de Hal
👂
👀
📚
Kijktip
Documentaire over de Rotterdamse Energiehal als epicentrum van de gabberscene.
Bekijken

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen