#
2
25
Nov
2021

Zuid-Korea

25
Nov
2021
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Zuid-Korea. Door het conflict met hun noordelijke broeders is Zuid-Korea verwikkeld in een van de meest bekende rivaliteiten van onze planeet. Voor ons zijn ze een trouwe vriend in een steeds spannendere regio. Zuid-Korea is een Aziatische Tijger van het eerste uur, en in bijna elk Nederlands huishouden kun je apparaten van Koreaanse makelij vinden. 

Maar ook op cultureel vlak raken we steeds meer met elkaar verbonden. Mijlpaal was onze eigen Guus Hiddink, die met een team vol Kims, Parks en Lee’s de kwartfinale haalde van het WK 2002 in eigen land. En tegenwoordig komt de Koreaanse cultuur ons tegemoet via series, muziek en restaurants. Tijd voor wat meer duiding van dit land!

Paspoortje

Oppervlakte: 2,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: IJsland.  

Aantal inwoners: 52 miljoen.

Hoofdstad: Seoul, inclusief voorsteden maar liefst 25 miljoen.

Andere steden: Busan, Incheon, Daegu.

Religie: een van de minst religieuze landen ter wereld. Grootste religie is.. het christendom. Een kwart van de Koreanen is christen.

Taal: Koreaans.

Meest voorkomende achternamen: Kim, Lee en Park natuurlijk!

Vlag: witte vlag met blauw/rood yin-yang-symbool in het midden. Staat voor de balans in het universum. In de hoeken van de witte vlag staan zwarte symbolen voor de hemel, zon, maan en aarde.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Korea voor de Koreanen
Zuid-Korea, en Noord-Korea natuurlijk ook, is een van de meest etnisch homogene landen ter wereld. 98% van de inwoners is Koreaan.
Kimleepark
Kim, Lee en Park zijn de meest voorkomende achternamen in Zuid-Korea. Bijna de helft van de 52 miljoen Zuid-Koreanen heet zo. Kim betekent metaal, ijzer of goud. Lee betekent pruimenboom. En Park betekent kalebas of meloen. Welja.
Squid Game
De Netflix-serie Squid Game zorgde voor een enorme toename aan interesse voor de Koreaanse taal. Op Duolingo werd Koreaans plotsklaps de snelstgroeiende taal op het platform.
Korean Air vlucht 007
In 1983 belandde Korean Air vlucht 007 door een navigatiefout in het Sovjet-luchtruim. Tragisch genoeg werd de Boeing 747 aangezien voor een militair vliegtuig en neergehaald met een raket. Ronald Reagan besloot naar aanleiding van dit drama GPS-technologie vrij te geven voor civiel gebruik.
Hond in de pot vinden
Zuid Koreanen eten ongeveer 1 miljoen honden per jaar
Zandstuiven in Korea?
Elk jaar waait er zoveel zand vanaf de Gobi Woestijn in Mongolië (!) over naar Zuid Korea, dat ze daarvoor mondkapjes dragen omdat ze er te veel last van hebben.
Mijne is groter dan de jouwe
Tijdens onderhandelingen tussen Noord- en Zuid-Korea nam steeds eerst de ene delegatie steeds een nét iets grotere vlag mee naar de onderhandelingstafel, toen de ander. Tot op gegeven moment de vlag te groot werd voor de tafel en ze afspraken maken om die vlaggen gewoon als kleine vlaggetjes mee te nemen. Nu bouwen ze steeds een iets grotere vlaggenmast op hun eigen land bij de grens.
Hendrik Hamel
Het westen kent Zuid-Korea pas echt sinds de verhalen van de Zeevaarder uit Gorinchem, Hendrik Hamel. Er is zelfs een museum naar hem in de stad te vinden. Overigens kennen ook veel mensen in Zuid-Korea zijn naam.
No items found.

Tips 💡

Parasite
👂
👀
📚
Kijktip
Heerlijke film over hoe een arm Koreaans gezin het leven van een rijk Koreaans gezin overneemt
Bekijken
Squid Game
👂
👀
📚
Kijktip
Behoorlijk dystopische Zuid Koreaanse afvalrace, staat gewoon op Netflix
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen