De Korea’s bestoken elkaar met dingen die niet dodelijk, maar wel irritant zijn. Dat is minder koddig dan het klinkt

17/6/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Kim Jong-un krijgt binnenkort bezoek van Vladimir Poetin, en ze gaan het waarschijnlijk niet hebben over onderwijsvernieuwing of de laatste Disneyfilm.

Het conflict tussen Noord-Korea en Zuid-Korea laait weer op, en hoe. Door het wederzijds afschrikkende effect van grootschalig wapengekletter bestoken de Korea’s elkaar vooral met dingen die niet dodelijk, maar wel irritant zijn. De nieuwste trend: ballonnen. Noord-Korea zond zijn aartsvijand onlangs driehonderd ‘geschenken van oprechtheid’: grote ballonnen met vuilnis en uitwerpselen. Het was een antwoord op de Zuid-Koreaanse luchtaanval die usb-sticks met K-Pop en kritiek op Noord-Korea liet afleveren. Uiteraard per ballon.

Het doet schattig aan, deze duckstadsiaanse praktijken in tijden van wereldwijd toenemende bewapening. Donald Duck en Buurman Bolderbast gooien al jaren van alles over elkaars schutting, echt duister wordt het nooit. Maar achter de schermen bouwt Noord-Korea aan een eigen wapenarsenaal: het land geldt als ’s werelds meest recente kernmacht. Kim Jong-un krijgt binnenkort bezoek van Vladimir Poetin, en ze gaan het waarschijnlijk niet hebben over onderwijsvernieuwing of de laatste Disneyfilm.

Op het wereldtoneel heeft Noord-Korea een vrij eenzijdige communicatiestrategie: militair vertoon. Het is de onzekere klasgenoot met problemen thuis die zich ter compensatie agressief gedraagt op school. Je gunt zo’n klasgenoot de veilige wereld van de Donald Duck, waar ruzies afgewisseld worden met liefde, geluksdubbeltjes en de taart van Oma Duck, en waar Willie Wortel misschien nog wel een vriendschapsgenerator op zolder heeft liggen.

Landgenoten Noord-Korea

Ligging Ten noorden van Zuid-Korea

Oppervlakte Bijna drie keer Nederland

Inwoners Bijna twee keer Nederland

Hoofdstad Pyongyang

Officiële naam Democratische Volksrepubliek Korea

Aartsvijand Republiek Korea, oftewel Zuid-Korea

Ruzie sinds De Koreaoorlog, begin jaren vijftig

Televisiezenders 1

Stadion Grootste ter wereld, met plek voor 150 duizend mensen

Vlag Nog hoger dan die van Zuid-Korea, net aan de andere kant van de gedemilitariseerde zone

Kaas? Dictator Kim Jong-un is verslaafd aan Emmentaler

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen