#
84
8
Feb
2024

Irak

8
Feb
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Als De Grote Podcastlas vijfduizend jaar geleden bestaan had, was dit de enige aflevering geweest. Want de beschaving die later de wereld opdeelde in landen, rijken en stadstaatjes begon hier. Hier, in het oude Mesopotamië. Maar sla een 21e-eeuwse krant open en warempel, wat blijkt? Irak domineert voorpagina’s gevuld met onderdrukking, oorlog en chaos. Hoe is dit in vredesnaam mogelijk? 

Het antwoord is: de wet van de remmende voorsprong is een bitch in Irak. Ambitieuze en agressieve jonkies bemoeiden zich met het gebied, het stokoude Irak was weerloos, en liet zich qua binnenlands bestuur tussendoor ook niet van zijn beste kant zien. Het is de staatkundige Circle of Life.

Maar is het niet tijd voor een wedergeboorte? Liggen de diepste dalen inmiddels achter ons? Kijkend door de oogharen zien we een mix van relikwieën uit het verleden en een energieke, veerkrachtige bevolking. De buitenlandse bemoeials zijn weg en het stof is gaan liggen. Laten we hopen dat we getuige zijn van een opleving. Inshallah.

Paspoortje

Oppervlakte: 10 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Marokko.

Aantal inwoners: 45 miljoen.

Hoofdstad: Bagdad.

Andere steden: Basra, Falluja, Erbil, Mosul, Kirkuk.

Valuta: Iraakse Dinar.

Religie: Bijna iedereen is moslim. Twee derde sjiitisch, een derde soennitisch.

Taal: Arabisch.

Meest voorkomende achternamen: Mohamed, Hussein, Ali, Hassan.

Vlag: Drie horziontale banen: rood, wit, zwart. In de witte baan met groene letters de tekst Allahoe akbar.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Iraaks vlagvliegen
Fareed Lafta is de eerste gekwalificeerde kosmonaut uit Irak en staat 10 keer in het Guinness Book of Records. Hij deed mee aan de eerste skydive boven de Mount Everest én hij heeft de grootste vlag ter wereld gesky-dived. Uiteraard een Irakese vlag.
1rak
Irak heeft op de Olympische Spelen welgeteld 1 medaille gehaald. In 1960 won Abdul Wahid Aziz brons met gewichtheffen.
Bushaïek
Layla Al-Attar was een belangrijk mozaïek-kunstenares. Zij ontwierp - naar verluidt met stukken van haar gebombardeerde huis - een portretmozaïek van George Bush Sr. op de vloer van een hotel in Bagdad. Een bewuste belediging, want voetzolen. Het maakte haar wel of niet het doelwit van de Amerikaanse raketinslag die een einde maakte aan haar leven.
Jongens, ik zit weer vast
De Eufraat en de Tigris zijn niet bepaald bevaarbare rivieren. Op sommige stukken zijn ze maar 60 centimeter diep.
Tussen de rivieren
Het oude Mesopotamië betekende ‘Tussen de Rivieren’, of ‘Tweestromenland’. Voor als je je afvroeg of de Eufraat en de Tigris misschien belangrijke rivieren zijn in Irak.
Schislam
In geen enkel islamitisch land houden soennieten en sjiieten elkaar zo in evenwicht als in Irak. Voedingsbron voor een hoop interessante materie! Het conflict is hier ook min of meer ontstaan.
Heel Mesopotamië bakt
Het oudste recept voor taart stamt uit Mesopotamië. Ook vandaag de dag heeft Irak nog steeds een gigantische bakcultuur.
Kookkleitablet
De oude beschavingen in Mesopotamië waren, voor zover wij weten, degenen waren die het eerste schrift ontwikkelden. En dus komen uit deze regio ook de allereerste kookboeken ter wereld. Of nouja, boeken, het waren eigenlijk kleitabletten. Voordeel van kleitabletten: ze blijven lang bewaard. Dus we weten bijzonder veel over de Iraakse keuken van 5000 jaar geleden.
Oliedinars
De olieprijs steeg tijdens de oliecrisis in de jaren '70 zo snel, dat de Iraakse inkomsten stegen van 600 miljoen dollar in 1972 naar 26,5 miljard dollar in 1980. Nu snap je ook waarom Saddam zo'n enorm sterk leger kon bouwen. En je snapt inmiddels ook wel waarom het westen altijd zoveel politieke interesse heeft gehad in Irak.
Metropool Bagdad
Rond het jaar 1000 na Christus was Bagdad verreweg de grootste stad ter wereld. Naar verwachting keert Bagdad in 2100 terug in de top 10 van wereldsteden. Ze verwachten dan 35 miljoen inwoners te hebben.
Vastgoedmagnaat
Koning Nebukadnezar II van Babylon was een grote speler. De Isjtarpoort (te bewonderen in het Pergamommuseum in Berlijn), Ziggoerat (de inspiratie voor het bijbelverhaal over de toren van Babel) en de hangende tuinen van Babylon zijn allemaal van zijn hand. Hij hield dus nogal van megalomane bouwprojectjes. 95% van de archeologische vondsten in Babylon bestaat uit stenen met zijn naam erop. Hij heeft dus bijna de hele stad herbouwd.
Waarkad?
Rond 2300 voor Christus was Akkad de grootste stad ter wereld. Fun fact: desondanks hebben we geen idee waar de stad precies lag. De stad werd na haar gloriejaren namelijk volledig met de grond gelijkgemaakt door een rivaliserend volk, dus archeologische vondsten zijn schaars.
Oerak
De stad Uruk ontstond al rond 4000 voor Christus langs de oevers van de Eufraat. Volgens velen is het daarmee de oudste stad ter wereld én de naamgever van het land Irak.
No items found.

Tips 💡

Once Upon a Time in Iraq
👂
👀
📚
Kijktip
Magistrale mini-docuserie van de BBC over de oorlog.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen