#
41
27
Oct
2022

Noorwegen

27
Oct
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

“Kijk, zo moet het.” Dat zou op het visitekaartje van Noorwegen kunnen staan. Zo maak je van een ontembaar land toch een van de rijkste economieën ter wereld. Zo krijg je ‘s werelds gelukkigste burgers. Zo draai je volledig op duurzame energie. Zo word je een perfecte democratie. En zo word je allemaal zo blij en vrolijk dat zelfs je gevangenen een VIP-behandeling krijgen. 

Is Noorwegen dan écht het ultieme walhalla? Op het eerste gezicht wel. Maar ieder huisje heeft zijn kruisje, en iedereen kent de diepste kras in de Noorse plaat. Maar dat laten we de aflevering niet teveel verzieken, toch? 

Paspoortje

Oppervlakte: inclusief overzeese gebiedsdelen 9 keer Nederland. Exclusief 7,5 keer.

Ongeveer net zo groot als: Inclusief: Zimbabwe of Japan. Exclusief: Maleisië.

Aantal inwoners: kleine 5,5 miljoen.

Hoofdstad: Oslo, inclusief voorsteden ongeveer een miljoen.

Andere steden: Bergen, Stavanger, Trondheim, in het noorden Tromsø.

Religie: overwegend christelijk, protestants.

Taal: Noors, en Samisch in het noorden.

Meest voorkomende achternamen: Hansen, Johansen, Olsen, Larsen, Andersen, Nilsen, et cetera.

Vlag: rode vlag met een wit Scandinavisch kruis erin, met daarin weer een blauw kruis.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Nils Olav III
Nils Olav III is brigadegeneraal van de Noorse Koninklijke Garde. Hij is een koningspinguïn en leeft in de dierentuin van Edinburgh. Uh, wat?
Noors verzet
In 1940 werd Noorwegen binnengevallen door Duitsland. Het hield twee maanden stand, langer dan alle andere landen die Duitsland in de tweede wereldoorlog veroverde.
Unie van Kalmar
In de Unie van Kalmar werden Denemarken, Zweden en Noorwegen verenigd onder één vorst. Iemand kiezen uit één van de drie koningshuizen was niet nodig. De dochter van de Noorse koning was namelijk getrouwd met de koning van Zweden, hun zoon trouwde later met de dochter van de Deense koning, en hun zoon was vervolgens troonopvolger van alle drie de landen.
Transparantie
Het salaris van elke inwoner van Noorwegen is openbaar. Vroeger stond het genoteerd in boeken die men in openbare bibliotheken kon raadplegen. Met de internetrevolutie is alles online komen te staan. Met één muisklik kon je direct het salaris van al je facebookcontacten inzien. Inmiddels ligt de drempel iets hoger: je moet inloggen met een soort DigiD en je kunt zien welke mensen jouw salaris hebben opgevraagd.
Duurzame energie
Noorwegen heeft zijn enorme olie- en gasvoorraad zelf nauwelijks meer nodig. De elektriciteitsproductie draait volledig op waterkracht en nergens ter wereld rijden meer elektrische auto's per hoofd van de bevolking dan in Noorwegen.
Nationale spaarpot
Noorwegen besteedt de winsten uit de olie- en gasindustrie niet aan megalomane bouwprojecten, maar stopt het in een soort nationale spaarpot. Momenteel zit er meer dan 1.000 miljard euro in dit investeringsfonds. Dat is ongeveer 200.000 euro per Noor. Het fonds belegt in allerlei bedrijven, behalve in bedrijven uit... Noorwegen zelf. Het fonds is namelijk bedoeld als reserve voor als de Noorse economie instort.
Respekt for Grandiosa
Noren zijn dol op pizza. Nergens ter wereld wordt per hoofd van de bevolking meer pizza gegeten dan in Noorwegen. Vooral de diepvriespizza's van Grandiosa zijn populair en hebben een soort cultstatus verworven. De marketingafdeling van hun nationale guilty pleasure doet goede zaken, reclamejingles scoorden meerdere nummer 1-hits. Zoek maar eens op 'Respekt for Grandiosa'.
Zalm
50% van alle zalm ter wereld wordt in Noorwegen gekweekt. Op zoek naar nieuwe afzetmarkten werd in de jaren '80 een overheidscampagne gelanceerd om Japanners ervan te overtuigen om zalm te gaan gebruiken in sushi. In Japan was men aanvankelijk sceptisch, maar inmiddels is zalm niet meer weg te denken van sushi.
Mag het licht uit?
Ga je in Noorwegen naar de bioscoop, dan heb je de keuze tussen een film in het donker of een film in het licht. Bij de voorstellingen met lampen aan zit de hele zaal gezellig te breien tijdens de film.
Å beautiful town
Op de Lofoten, sowieso al aardig end of the road, ligt helemaal aan het eind van de eilandengroep een plaatsje: Å.
Dalende zeespiegel
Grote delen van Noorwegen kennen een dalende zeespiegel in plaats van een dalende. De gigantische gletsjers uit de ijstijd hebben de aardkorst flink ingedrukt. Die aardkorst is sinds het smelten van die gletsjers nog steeds aan het terugveren, en stijgt dus nog elk jaar. In dit geval sneller dan dat de zeespiegel stijgt.
De niet-zo-Noordkaap
De Noordkaap is niet het noordelijkste punt in Europa. Het ligt op een eiland, en op datzelfde eiland kun je anderhalve kilometer verderop nog iets noordelijker. Zónder eilanden, dus puur het vasteland, ligt het de echte Noordkaap een stukje naar het oosten. Nederland heeft overigens ook een Noordkaap, in de provincie Groningen.
Onze weekdagen
In de Nederlandse kalender zijn er zes dagen van de week afkomstig uit de Noordse/Germaanse mythologie. Alleen zaterdag hoort er niet bij, die komt van Saturnus.
Mythische koe
In het scheppingsverhaal van de Noordse mythologie is een hoofdrol weggelegd voor de koe Audhumla. Zij likte diverse hoofdpersonen vrij uit de ijsbergen.
Trollen
Ga je trollen zoeken in Scandinavië? Zoek ze dan 's nachts. Overdag veranderen ze in een steen.
Mother of all flags
Geen vlag heeft zoveel andere vlaggen in zich als de Noorse. In totaal zijn er zes vlaggen te zien in de Noorse vlag: Indonesië, Polen, Finland, Frankrijk, Nederland en Thailand. Als je wat losser met kleuren wilt omgaan kun je ook nog Monaco en Luxemburg meepakken.
Noorsen naamsen
Berg is de meest voorkomende Noorse achternaam die niet eindigt in -sen. Het is de 14e meest voorkomende achternaam in totaal. Uiteraard wordt de lijst aangevoerd door Hansen, Johansen, Olsen, Larsen en ga zo maar door.
No items found.

Tips 💡

Noorse goden: mythen & sagen
👂
👀
📚
Leestip
Noorse goden: mythen & sagen. Een boek van Neil Gaiman over de Noordse mythologie - leipe verhalen van Thor en Odin tot Loki en Freya.
Bekijken
Utøya 22. juli
👂
👀
📚
Kijktip
De aanslag is hier bijzonder goed in beeld gebracht - de film duurt even lang als de aanslag en het exacte aantal schoten is te horen in de film als in het echt heeft plaatsgevonden. Niet als je nog een gezellige datenight wil.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen