#
78
14
Dec
2023

Slowakije

14
Dec
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Zo klein, zo centraal, maar toch veroordeeld tot de eeuwige periferie van grotere rijken. Slowakije. Totdat ze in 1992 voor het eerst wat feller van zich af beten. Dit resulteerde in de schattigste staatkundige scheiding ooit, met een eigen Slowaakse staat als buit. Nu mochten ze het gaan laten zien! Welke banden houd je warm? Wie worden je nieuwe vrienden? En op welk terrein moet je jezelf wat meer laten gelden?

Wat voor land dit heeft opgeleverd, dat gaan we in deze aflevering zien. Wij verklappen alvast: Slowakije is misschien wel het meest onderschatte land van deze regio. Oké, ze hebben een paar flamboyante ambassadeurs van de Slowaakse identiteit, maar verder hoor je te weinig over dit land. Worden wijzelf misschien ambassadeurs?

Paspoortje

Oppervlakte: Iets groter dan Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Dominicaanse republiek.

Aantal inwoners: 5,5 miljoen.

Hoofdstad: Bratislava.

Andere steden: Eigenlijk alleen Košice.

Valuta: Euro.

Religie: Bijna iedereen is christelijk, het merendeel katholiek.

Taal: Slowaaks.

Meest voorkomende achternamen: Varga, Kovac, Kováčová, Vargóva, Nagy.

Vlag: Horizontale banen wit, blauw en rood. Voorzien van een oud Gotisch schil, met een Patriarchaal kruis en drie bergen.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Slovensko
De verwarring met Slovenië is hardnekkig. Helemaal omdat Slowakije in het Slowaaks wordt aangeduid als Slovensko. De vlag is ook nog eens bijna identiek. Niet verwonderlijk dus dat Sloveense en Slowaakse ambassades regelmatig afspreken om post uit te wisselen.
Wir leben autos
Slowakije is de grootste autoproducent per hoofd van de bevolking. Van de Volkswagen Up tot de Lamborghini Huracán, alles wordt hier gemaakt.
Overal tijgers
Slowakije heeft de overgang van planeconomie naar vrijemarkteconomie vrij soepel doorstaan. Dat leverde ze de titel ‘Tatra Tiger’ op. Ze zijn daarmee niet het eerste land dat een economische tijger is. Ken je de Baltische, Keltische en Aziatische Tijgers nog?
Tsjecho-slowascheiding
Het gelegenheidsland Tsjecho-Slowakije heeft zo’n 75 jaar bestaan. In die driekwart eeuw gingen ze uit elkaar, kwamen ze weer bij elkaar, vochten ze tegen en collaboreerden ze met de nazi’s, werden ze communistisch en gingen ze over op het kapitalisme. De omwenteling na de val van de muur ging zo soepel dat het de Fluwelen Revolutie heet; de definitieve opdeling in twee aparte landen heet de Fluwelen Scheiding.
Andrew Warhola
Beide ouders van Andrew Warhol - een van de protagonisten van de popart - zijn Slowaaks.
Grottislav
Weinig landen zijn gezegend met zo'n groot volume aan grotten ter wereld. Er zijn ruim 7.500 grotten bekend, waarvan er maar 400 zijn verkend en er maar 20 bezocht kunnen worden.
Grote Podcastlav
Slaven (het volk) betekent iets als "de befaamde mensen". Namen die eindigen op slav betekenen dan ook befaamd. Dus Stani-slav is "befaamd voor het weerstaan van vijanden." en Hviezdo-slav betekent iets als "befaamd in de sterren", Miro-slav betekent zoiets als "befaamd om vreedzaamheid."
Tot Slavisch gemaakt
De Slowaken zijn een West-Slavisch volk. Van het Slavische volk komt ook het woord slaaf.
Drielandenhoofdstad
Bratislava is de enige hoofdstad die grenst aan twee andere landen.
Vroeg gepiekt
Martina Hingis heeft weliswaar de Zwitserse nationaliteit, maar werd geboren in Košice als kind van Slowaakse ouders en vernoemd naar de Tsjecho-Slowaakse Martina Navrátilová. In 1997 won ze de Australian Open en werd ze met 16 jaar de jongste grandslamwinnaar ooit. Dat record staat nog steeds. Ze won dat jaar ook Wimbledon en de US Open; helaas verloor ze op Roland Garros de finale. Ze beleefde haar grootste successen als tiener, want daarna ging het door blessures snel bergafwaarts.
Peter de Grote
Peter Sagan was een echte alleskunner. Kasseien, heuveltjes, sprinten, dalen, mountainbiken, veldrijden, you name it. Hij werd drie keer wereldkampioen op de weg en bracht zeven keer de groene trui naar Parijs: een record. Niet zo'n chille podcaststem helaas, anders hadden we hem graag gevraagd voor een special.
Langs de lijn
Als je in het dorpje Čierny Balog een wedstrijd bijwoont van de lokale voetbalclub, moet je niet raar opkijken als er ineens een trein door het stadion rijdt. De spoorlijn ligt daar namelijk tussen de tribune en het veld.
Specialisatiesporten
Slowakije presteert niet onverdienstelijk op de Olympische Spelen, maar leunt wel zwaar op twee takken van sport. Op de Zomerspelen haalden ze 20 van de 32 medailles met kanovaren; op de Winterspelen haalden ze 7 van de 10 medailles met biatlon.
Hooghout
In Levoča staat het hoogste houten altaar ter wereld. Het is bijna 20 meter hoog en supermooi gedecoreerd.
Pietje precies
In Stará Bystrica staat de nauwkeurigste astronomische klok ter wereld.
Activistische president
In 2019 werd Zuzana Čaputová de jongste en eerste vrouwelijke president van Slowakije. Ze is van huis uit advocaat en milieuactivist en dat zie je terug in haar beleid. Ze heeft fossiele subsidies gestopt en maakt zich hard voor bescherming van de bossen in het land. Ze zet zich ook in voor de rechten van de LHBTIQ+-gemeenschap.
No items found.

Tips 💡

Kookles van Lidl
👂
👀
📚
Kijktip
Wil je alle typisch Slowaakse zelf leren maken? De lokale Lidl legt je uit hoe.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio