Al sinds 1979 Iran mee aan een internationaal potje economische sancties overleven

20/5/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Er is in Iran nationale rouw afgekondigd om de plotselinge dood van de president. Grote kans dat niet iedereen daar even rouwig om is.

De president van Perzië is niet meer. Ebrahim Raisi en zijn minister van Buitenlandse Zaken stortten neer met hun helikopter. De precieze oorzaak is onbekend, maar verouderd materiaal en slechte weersomstandigheden hebben niet geholpen. Het land heeft vijf dagen van nationale rouw afgekondigd.

Dat de Iraniërs niet met de nieuwste Lockheed Martin-helikopter vliegen heeft een oorzaak: het land doet al sinds 1979 mee aan een internationaal potje economische sancties overleven. In dat jaar organiseerde de toenmalige leider, sjah Reza Pahlavi, zo’n duur feest ter ere van het 2500-jarig bestaan van het Perzische Rijk dat zijn hardliner-tegenstanders het land omverwierpen in de Islamitische Revolutie.

Iran kreeg een grootayatollah en een Revolutionaire Garde. Deze ‘elitesoldaten’ zijn onder meer verantwoordelijk voor het ruimteprogramma en de zedenpolitie, die vrouwen lastigvallen omdat ze niet willen dat anderen die vrouwen lastigvallen. Raisi was vooral van dat laatste een voorstander. In 2022 werd de 22-jarige Mahsa Jina Amini vermoord omdat ze haar verplichte hijab net niet helemaal goed droeg en in de daaropvolgende protesten werden nog eens duizenden betogers opgepakt, gemarteld, verkracht en geëxecuteerd.

Deze groep zal vandaag wellicht iets minder rouwig zijn.

Oppervlakte 40 keer Nederland

Aantal inwoners 5 keer Nederland

Hoofdstad Teheran

Taal Perzisch

Perzisch Tapijt

Geloof Sjiisme

Aartsvijanden VS, Israël, Saoedi-Arabië

Import uit het westen Sancties

Export naar het oosten Olie en gas

Vlag Groen, wit, rood, met een multifunctioneel symbool in het midden

Andere volken met pan-Iraanse vlaggen Tadzjieken, Koerden, Welshmen

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen