In Nepal heeft de botsing tussen tektonische platen een flinke kreukelzone opgeleverd

8/11/2023

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. De hoogste berg van Nepal wordt zo vaak beklommen dat op de top langere files staan dan op de ring van Kathmandu.

Afgelopen vrijdag werd het westen van Nepal getroffen door een zware aardbeving. Het land heeft hier vaker mee te kampen, omdat het op de plek ligt waar de Indische tektonische plaat tegen de Euraziatische tektonische plaat aan beukt, met een geologische topsnelheid van 5 centimeter per jaar. Helaas voor Nepal gebeurt dat hele beuken nogal schoksgewijs.

De botsing tussen de twee continentale platen is al 50 miljoen jaar gaande en heeft een flinke kreukelzone opgeleverd. Deze kreukels, de Himalaya, herbergen ’s werelds absolute hoogtepunt, de Mount Everest. Die berg wordt tegenwoordig zo vaak beklommen dat op de top langere files staan dan op de ring van Kathmandu.

Slechts een handvol mensen voltooit de beklimming op eigen houtje. De meeste Everest-expedities maken gebruik van sherpa’s. Zij zijn niet alleen goede dragers en gidsen in het Himalayagebergte, maar worden ook regelmatig door andere landen ingevlogen om te helpen bij de aanleg van moeilijke bruggen of wegen. Nu is het aan de andere landen om de sherpa’s te helpen.

Oppervlakte 3,5 keer Nederland

Oppervlakte als het land zou worden gladgestreken 70 keer Nederland

Vorm Behoorlijk rechthoekig

Vlag Enige niet-rechthoekige vlag ter wereld

Hoofdstad Kathmandu

Aantal inwoners 31 miljoen

Aantal sherpa’s 115 duizend

Aantal McDonald’s 0

Invloedrijkste Nepalees Siddhartha Gautama Boeddha, de grondlegger van zowel het boeddhisme als het interieur van je buurvrouw

Hoogtepunt 8.849 m

Dieptepunt In 2001 schoot de Nepalese kroonprins zijn halve familie dood

Aantal toppen in de top 8 van de 10 hoogste bergen ter wereld

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen