Dankzij de recente coup in Niger past het land weer bij zijn buren

18/10/2023

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In Niger wisselen opportunistische coupplegers sneller van bondgenoten dan je ‘s’il vous plaît’ kunt zeggen.

Dankzij de recente coup in Niger past het land weer bij zijn buren. Tot deze zomer had Niger nog een democratisch gekozen president, maar inmiddels vieren anti-westerse sentimenten hoogtij. Er vond een militaire staatsgreep plaats en Franse vertegenwoordigers werden het land uit gebonjourd.

Het is tekenend voor de Sahel. Toenemende droogte, economische malaise en religieus fundamentalisme doen de regio zwalken. Opportunistische coupplegers wisselen sneller van bondgenoten dan je ‘s’il vous plaît’ kunt zeggen. Ook in Mali en Burkina Faso bevechten extremisten extremisten. Zelfs de altijd lieftallige Wagnergroep (in de categorie: hoe gaat het nu met?) voelt zich thuis in het gebied.

Net als in Nederland draagt de leeftijdsverdeling in Niger niet bij aan verbetering. Hier is het probleem echter niet vergrijzing, maar geboorte. De gemiddelde Nigerees is 14,5 jaar. In geen land ter wereld heb je meer broertjes en zusjes, een vrouw krijgt er gemiddeld 6,7 kinderen. Nigers bevolkingspiramide heeft qua vorm meer weg van een punaise dan van een piramide.

We zullen de komende tijd nog veel over Niger lezen. Niet alleen in de krant, maar ook in de grote stapels geboortekaartjes en uitnodigingen voor genderrevealparty’s.

Oppervlakte 30 keer Nederland, net zo gigantisch als buurlanden Tsjaad en Mali

Ligging midden in Noord-Afrika; als je drie pijltjes op een globe gooit, is de kans 42 procent dat je één keer Niger raakt

Niet te verwarren met Nigeria

Spreek uit Nie-ger

Spreek uit als je pedant wil doen Nie-zjèr

Hoofdstad Niamey

Aantal Nigerezen circa 27,5 miljoen

Aantal nieuwe Nigerezen sinds de vorige zin circa 1 miljoen

Vlag Oranje-wit-groen, de huismerkversie van de Indiase vlag

Positief wapenfeit natuurreservaat Aïr en Ténéré is het grootste beschermde gebied van Afrika

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen